УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗАНИМЉИВОСТИ ОБРАЗОВАЊЕ

Шта је вештачка интелигенција?


Вештачка интелигенција (АИ) представља грану рачунарске науке која се бави развојем система и алгоритама који имају способност извршавања задатака који иначе захтевају људску интелигенцију. Циљ вештачке интелигенције је стварање програма и система који могу размишљати, учити, закључивати, доносити одлуке и обављати задатке сличне људском размишљању.

Вештачка интелигенција се може поделити у три главне категорије:

Уска вештачка интелигенција (ANI – Narrow AI): Ова врста вештачке интелигенције је специфично дизајнирана за обављање одређених задатака. То може укључивати системе за препознавање гласа, препознавање слика, анализу података, аутономна возила и друге специфичне примене. Ови системи су усмерени на један задатак и немају способност преласка на друге врсте задатка које нису у њиховој специфичној домени.

Широка вештачка интелигенција (AGI – Artificial General Intelligence): Ово се односи на идеју стварања вештачке интелигенције која би имала способност разумевања, учења и извођења било којег интелектуалног задатка који би могао обавити човек. АГИ би била способна препознавати узорке, разумети језик, учити из искуства и прилагођавати се различитим околинама, на начин сличан људском општем разуму.

Суперинтелигенција: Ова категорија се односи на хипотетичку будућу фазу вештачке интелигенције која би била знатно паметнија од најпаметнијег људског ума у свим аспектима. Ова идеја је још увек у сфери спекулација и изазива широку расправу о етичким и сигурносним питањима.

Вештачка интелигенција користи различите технике и методе, укључујући машинско учење (machine learning), дубоко учење (deep learning), природно језиковно процесуирање (NLP), компјутерски вид, алгоритме оптимизације, и друге. Ови алати омогућавају АИ системима да анализирају податке, препознају обрасце, уче из искуства и побољшавају своје перформансе током времена.

Важно је напоменути да, иако вештачка интелигенција има огроман потенцијал за побољшање различитих аспеката живота, поставља и одређене етичке изазове и питања која треба пажљиво размотрити како би се осигурало одговорно и сигурно коришћење ове технологије.

Пише: Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *