УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Како победити зависност од мобилног телефона?


Захваљујући паметним телефонима живот нам је у многоме олакшан, увек смо доступни и информисани. Већина корисника модерних технологија, барем једном у две године купи нови мобилни телефон или неки други уређај. Ово је врло згодно, али може бити и изузетно стресно.

Када се говори о зависности? Јесте ли некад помислили да можда превише времена проводите уз мобилни?

Прва ствар коју многи људи ураде ујутру, непосредно после буђења, је узимање телефона – провера е-поште, порука, новитета на Инстаграму или најновијих вести… Иако то поједностављује многе ствари, може имати и бројне негативне последице уколико превише времена проводимо дневно уз мобилни телефон.

Најновије студије показују да стална употреба паметног телефона може прерасти у компулсивно понашање па и зависност. Четвртина испитаника, рођених у периоду од 1980 – 2000. године, проверава свој телефон више од 100 пута дневно, док више од половине њих гледа у екран најмање 50 пута дневно. Мобилни телефон се користи између три и пет сати свакодневно.

Како да избегнемо зависност од мобилног телефона?

Ко одређује мој живот: ја или мој мобилни? Често нам је тешко да схватимо колико времена дневно проводимо уз паметни телефон, јер се то обично дешава несвесно. Урадите једноставан тест: ако постанете нервозни након 5 минута непроверавања екрана, могли бисте бити у опасности од зависности. Даље последице ове зависности могу бити депресија, анксиозност или поремећај личности.

Према наведеном истраживању, готово да не постоје разлози због којих би се корисници одрекли свог паметног телефона – ни због повећања плате, одмора из снова или викенда са омиљеном звездом! Чак би 4% испитаника радије отишло у затвор на месец дана него провело годину дана без мобилног!

Следи пар корисних савета:

Правите паузе у комуникацији. Шта ће се догодити уколико на поруку не одговорите одмах, е-маил или WhatsApp не проверавате свако мало..? Покушајте! Уверићете се да за остале то није никакав проблем, вероватно да нико и не очекује моментални одговор. Одредите неки временски период током ког нећете користити мобилни телефон, па га повремено продужавајте.

Играјте се скривања са собом. Често је проблем што је мобилни увек при руци. Помоћи ће уколико га одложите у фиоку тако да га не видите, и не чујете. Свет неће стати ни ако одете у куповину без њега. Проверите!

Будите старомодни повремено. Многе апликације су корисне, али постоје и оне које нису неопходне. Будилник, сат и календар постоје и у реалном свету, не само као функције мобилног телефона!

Користите апликације за „дигиталну детоксикацију“. Звучи парадоксално, али заиста постоје апликације које помажу да се боље организује и смањи употреба паметних телефона. Неке од њих су: Quality Time, Menthal, Offtime, Stay Focused.

Пронађите праву меру. То је кључ свега у животу, па и овде. Схватите да је апсолутно могуће функционисати без мобилног у одређеним временским периодима, и да је потпуно легитимно бити повремено недоступан. То не значи одрицање од телефона заувек – права доза чини разлику.
Уколико сте своју меру употребе већ пронашли, можете наградити себе новим мобилним телефоном, којих у богатој интернет-понуди има за сваки џеп и потребе, уз једноставан начин куповине.

Аутор: Nanny

Извор: pozitivne.info

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *