УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Од 2024. године универзални пуњач за све мобилне уређаје

Извор: cafe.ba

Од јесени 2024. потрошачима у ЕУ више неће бити потребни други уређаји и каблови за пуњење својих мобилних уређаја сваки пут када купе нови, и моћи ће да користе један пуњач за све своје мале и средње преносиве електронске уређаје.

Ово законско решење усвојено је у Европском парламенту, после вишегодишњих преговора парламента и држава чланица Уније. Како каже ЕП, овај закон је део ширег напора Уније да производи буду одрживији, да се смањи е-отпад и олакша живот потрошачима. На примену закона потрошачи ће морати да чекају још две године.

Мобилни телефони, таблети, е-читачи, слушалице, дигиталне камере, тастатуре, слушалице, преносиве конзоле за видео игре и преносиви звучници који се могу пунити преко жичаног кабла мораће да буду опремљени УСБ-Ц портом, без обзира на то ко их производи.

Лаптопови ће такође морати да буду прилагођени овим захтевима у року од 40 месеци од ступања на снагу правилника. Брзина пуњења је такође прилагођена за уређаје који подржавају брзо пуњење.

Уобичајена веза не важи за електричне четкице за зубе или бријаче, а разлог је техничка некомпатибилност. То ће довести до веће поновне употребе пуњача и донети уштеде од 250 милиона евра. Процењује се да одбачени и неискоришћени пуњачи представљају око 11.000 тона електронског отпада годишње.

Известилац ЕП Алекс Агијус Салиба, социјалистички посланик са Малте, каже да ће ова одлука „поједноставити животе европских грађана” и подсећа да су пре 12 или 13 година постојала 33 типа пуњача, само за паметне телефоне. „Данас универзални пуњач постаје стварност у Европи. Потрошачи више неће морати да купују пуњач са сваким новим мобилним уређајем“, каже Салиба.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *