УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Уз помоћ цртања лакше се памти

Извор: citymagazine

Колико пута вам се десило да заборавите нешто што вам је веома важно, а били сте сигурни да се то неће десити? За све оне који се питају како да побољшају памћење и олакшају себи поједине ситуације, истраживачи су дошли до једноставног решења.

Препорука за лакше памћење нечега је да то нацртамо. Цртање има бољи учинак у односу на писање, преписивање и чак гледање слика. Најбоље од свега је што уопште није неопходно да будете талентовани, већ само да нацртате нешто онако како умете. Без обзира шта је у питању, цртање тога ће вам помоћи да запамтите то што треба, јер на тај начин мозак обрађује информације из неколико различитих углова и складишти их у више својих делова.

Истраживање је обухватило 48 особа, од којих је половина старости око 20 година, а друга половина око 80 година. Тражено им је да низ речи представе њиховим исписивањем, цртањем или описивањем карактеристика, а потом да понове оне којих се сећају. Иако су млађи учесници генерално били успешнији, у обе групе је забележена разлика у успешности код оних који су те речи цртали.

Значај овог истраживања је велики за све људе, јер је и најобичнији цртеж довољна помоћ, али у обзир треба узети и повољне последице на старије људе и оне са деменцијом. Многи делови мозга по природи пропадају током старења, али има и оних који остају функционални и касније, па чак и код дементних људи. Цртање би могло да искористи потенцијал баш тих очуваних делова и тако помогне у очувању памћења.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *