УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗА УЧЕНИКЕ

Додела стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину

Извор: Министарство просвете

Министарство просвете је у оквиру својих надлежности, у складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, а након спроведеног јавног конкурса донело је Одлуку о додели стипендија за 80 кандидата у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023.годину.

Водећи политику добросуседства и отворености ка равноправној сарадњи са свим земљама у региону, Република Србија трајно је заинтересована да се српска национална заједница у суседним државама слободно развија. У складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону , израђен је Пројекат „Србија за Србе из региона” којим је предвиђена додела стипендија за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.

Под синтагмом „Срби из региона”, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумевају се припадници српског народа који живе у Републици Словенији, Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Северној Македонији, Румунији, Републици Албанији и Мађарској. Активном и одговорном националном политиком према припадницима српског народа у државама региона, Република Србија чува њихов идентитет – језик, културу, веру, традицију и обичаје.

ПРЕУЗМИТЕ:

Одлука о додели стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *