УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли је заборавност одлика генијалаца?


Истраживачи кажу да мозак претрпан информацијама чешће има потешкоћа у доношењу паметних одлука.

Многи људи заборавност приписују мањку интелигенције, док се добро памћење повезује с већим ИQ-ом. Међутим, истраживачи са Универзитета у Торонту сматрају да то и није баш тако.

Одлична меморија никако није повезана с високом интелигенцијом, заправо је супротно: људи који заборављају неке ствари су паметнији.

Истраживачи кажу да мозак претрпан информацијама чешће има потешкоћа у доношењу паметних одлука.

“Превише детаља из вашег живота, који нису важни, можда вас спутавају у доношењу добрих одлука. Мозак ради тако да прегази старе успомене новим, битнијим. Изузетно је важно да наш мозак заборавља небитне детаље и да се усмерава на ствари које ће нам помоћи да луцидно размишљамо”, појаснио је Блејк Ричардс, један од истраживача.

Ричардс има занимљиву идеју о интернету, на пример, боље је користити Гугл него памтити глупости. У стилу пословице: “Паметан пише, глуп памти.”

“У свету који се стално мења, стари подаци постају застарели и небитни за памћење. Увек се дивимо људима који памте пуно детаља, година, назива итд., али то није сврха меморије. Улога сећања је да вас учини интелигентнијим човеком који може донети одлуке с обзиром на околности (интелигенција се често дефинише као способност адаптације на нове ситуације), а важан аспект који вам помаже у томе – заборавити непотребне информације”, додаје овај стручњак.

Извор: 6yka.com

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *