УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Како обрисати историју прегледања на интернет прегледачу

За све оне који нису толико вични у раду са савременим технологијама објаснићемо како да науче неке најосновније ситнице које могу доста да им значе.

Сада ћемо научити како да обришемо историју прегледања из неколико најпознатијих и најчешће коришћених прегледача. Већина људи која сурфује интернетом зна да су у питању Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge.

Google Chrome

На сам помен имена Гугл јасно нам је колику улогу он има у свету интернета. Гугл Хром је, ако не најпопуларнији онда један од најпопуларнијих прегледача. Када отворите прегледач, у горњем десном углу приметићете три тачке вертикално постављене. Кликом на њих отвориће се мали прозор у коме требате пронаћи „Још алатки“, курсором прићи до њега и када се отвори нови мали прозор кликнути на „Обриши податке прегледања“. Отвориће се већи прозор у коме имате пет временских опсега брисања – Последњих сат времена; Последња 24 часа; Последњих 7 дана; Последње 4 недеље и Одувек. Потребно је из падајућег менија изабрати по жељи. Ово исто се може урадити и пречицом преко тастатуре ако истовремено притиснемо Ctrl+Shift+Del. Поред историју прегледања можемо обрисати колачиће и друге и друге податке о сајтовима, као и кеширане слике и фајлове (штиклирати по жељи). Могуће је брисање историје прегледања и појединачно тако што кликнемо опет на три тачке у горњем десном углу, када се отвори прозор курсором дођемо до историја а онда у новом прозору још једном на историја, затим у наредном прозору можемо по жељи обележити шта желимо да обришемо а шта не.

Mozilla Firefox

И овде је поступак сличан. Такође у горњем десном углу налазе се сада три хоризонталне линије (код Гугл Хрома су три вертикалне тачке) на које кликнемо и када се отвори прозор кликнемо на историја а затим на Обриши историју…

И овде имамо могућност избора временског опсега брисања, и то последњи сат; последња два сата; последња четири сата; данас и све. Према жељи обележавамо да ли хоћемо да бришемо само историју прегледања или још нешто, колачиће, кеш итд. Пречица на тастатури је иста као и код претходног прегледача (Ctrl+Shift+Del).

Microsoft Edge

Овај је последњи прегледач на коме ћемо научити брисање историје прегледања. Он је на последњем месту не зато што у нечему заостаје за претходницима, већ више зато што је најновији. Наследник је дугогодишњем претходнику по имену Internet Explorer. „Млађи брат“ је много бољи, бржи и стабилнији у раду па није ни чудо што га многи данас користе, а он долази у склопу Win10 и Win11 оперативног система, тако да се корисници не морају мучити око његове инсталације. Временски опсег брисања историје прегледања и код њега је као и код Гугл Хрома (Последњих сат времена; Последња 24 часа; Последњих 7 дана; Последње 4 недеље и Све време), уз додатни избор брисања колачића и кешираних података. Поменута пречица путем тастатуре је и код њега иста (Ctrl+Shift+Del).

На крају долазимо до закључка да је поступак брисања историје прегледања урађен на истом принципу, уз минималне разлике, код свих интернет прегледача. Тако да када будемо научили како се то ради на једном, успешно ћемо се сналазити и на другим прегледачима.

Аутор: Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *