УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ

Почиње уређење средњовековног здања ,,Марково Кале” код Врања


Град Врање покренуо је иницијативу за израду пројектне документације за извођење санационих и конзерваторско-рестаураторских радова на архитектонско грађевинским структурама средњевековног утврђења ,,Марково Кале”.

С обзиром да је реч о једном од најстаријих споменика у граду, средњевековно утврђење ,,Марково Кале” код Врања, проглашено је за непокретно културно добро и категорисано као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

У циљу припрема за израду пројектне документације за извођење санационих и конзерваторско-рестаураторских радова, а потом и ревитализације и оспособљавања тврђаве за укључивање у токове туристичке привреде у току су радови на потпуном уклањању шибља и високог растиња између траса бедема и стазе у његовом подножју. На овом послу ангажовани су радници ЈКП ,,Комрад”.

Следећа фаза у припреми документације за пројекат Извођење санационих и конзерваторско-рестаураторских радова на утврђењу ,,Марково Кале“ је археолошко истраживање са спољашње стране бедема, како би се откриле и дефинисале његове форме, а пре свега остаци кула.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *