УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗАНИМЉИВОСТИ КУЛТУРА

Дан младости – 25. мајДан младости био је празник који се славио 25. маја у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ) у част рођендана Јосипа Броза Тита, доживотног председника Југославије (14. јануар 1953. — 4. мај 1980.). Овај дан био је један од најважнијих празника у Југославији и представљао је симбол јединства, братства и заједништва свих народа и народности у земљи.

Начин обележавања Дана младости:

  1. Штафета младости: Централни догађај обележавања Дана младости била је штафета младости, која је симболизовала љубав и оданост младих према Титу и Југославији. Штафета је кретала из различитих делова Југославије и путовала кроз целу земљу, а на крају пута, 25. маја, предавана је Титу на великој свечаности у Београду, на стадиону ЈНА (данас стадион Партизана).
  2. Масовне манифестације: Празник је био обележаван разним манифестацијама, укључујући параде, концерте, спортске догађаје и културне програме. Школе, факултети, фабрике и друге установе организовале су разне активности у част Дана младости.
  3. Симболика и значај: Дан младости био је веома важан у политичком и културном животу Југославије. Он је промовисао вредности социјалистичког друштва и југословенски идентитет, подстичући младе на активизам и учешће у изградњи друштва.
  4. Пропаганда и култ личности: Дан младости је такође био део шире пропаганде и култа личности Јосипа Броза Тита. Штафета младости и друге свечаности су служиле као средства за ојачавање Титовог ауторитета и популарности међу грађанима, посебно младима.

После распада СФРЈ, обележавање Дана младости је престало, али неки делови бивше Југославије и даље се сећају и негују успомену на овај празник кроз различите комеморације и културне догађаје. За многе људе који су живели у то време, Дан младости остаје важан део њиховог сећања на бившу Југославију и њеног лидера, Јосипа Броза Тита.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *