УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

ЧЕТИРИ питања за проверу вашег МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Извор: Kurir.rs/Srbija Danas

Стање које многи занемарују, а једнако је важно као и физички осећа

Хроничан стрес, анксиозност, депресија, изазови су са којима се суочавају бројни људи. Ментално здравље је изузетно важно, а када приметите прве знаке да је нарушено, неопходно је да се консултујете са психологом и психотерапутом. Овакве симптоме никада не треба игнорисати, ментална хигијена је неопходна за здрав, срећан и квалитетан живот сваког појединца.

Одговорите себи на четири једноставна питања и сазнајте да ли је ваше ментално здравље нарушено:

  1. Како се моје понашање променило током кратког или дужег одмора?

Када приметите да се ваше понашање нагло променило у претходних неколико дана, недеља, месеци, то је разлог за узбуну. Некада сте ишли на планинарење, састајали се са пријатељима, бавили се спортом и плесали, а сада седите ћутке код куће, умотани у ћебе? Да ли се осећате одморно после одмора или се током викенда осећате још лошије све док не дође до понедељак (или други први радни дан после одмора)? Да ли се плашите самоће и не прија вам када нисте окружени људима? Ако себе препознајете у овим ситуацијама, постоји ризик од депресивног расположења за које је неопходно консултовати се са стручњаком.

  1. Шта чешће говорите: „Да“ или „Не“?

Да ли сте вољни да прихватите позиве пријатеља или понуде да одете негде? Научите нешто ново, пробате или видите нешто занимљиво? Или све чешће одбијате предлоге и прилике и закључавате се код куће, само да не бисте напустили зону комфора? Ово је сасвим у реду ако вам прија самоћа и осећате у њој мир и хармонију. Али ако стално избегавате контакте, то може бити сигнал да нешто потискујете. Ако се особа сама крије од целог света како би патила и бринула о својој анксиозности и страховима (или само седела и не осећала ништа) – то је јасан симптом менталних проблема.

  1. Наведите нешто што вам доноси право задовољство.

Колико ствари или активности можете одједном, без пуно размишљања, да набројите? Одсуство нормалне људске радости , могућности уживања у животу, другим људима и неким врло једноставним стварима је јасан разлог да се посети специјалиста. Када особу ништа не радује и ништа јој не доноси задовољство, ово може бити један од првих симптома депресије.

  1. Какву особу видите у огледалу?

Ако не можете себи јасно да одговорите на ово питање, питајте своје најмилије. Будите спремни на неочекивана, можда чак и нека непријатна признања. Ако више њих каже да вас је у последње време веома тешко препознати, можда се неке промене заиста дешавају на психичком нивоу, а у том случају најбоље је поразговарати са специјалистом.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *