УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА УЧЕНИКЕ

Ослобођење Београда у Другом светском рату (20.10.1944.)

Фото: Википедија

Ослобођење Београда у Другом светском рату

          Данас се обележава 78 година од ослобођења Београда у Другом светском рату. На данашњи дан окончана је Београдска операција, једна од најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. У јутарњим часовима 20.октобра 1944.године завршене су деветодневне борбе за ослобођење престонице од нацистичке окупације. Јединице из састава Првог пролетерског и Дванаестог корпуса Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије извојевале су једну од најзначајнијих победа. Београдска операција је трајала од 12. до 20. октобра 1944.године и била је део плана о ослобођењу источне Србије и гоњења непријатеља кроз Срем. Немачке окупационе снаге изгубиле су око 15 000 војника, међу којима обојица командујућих генерала, а око 9 000 је заробљено, док је са друге стране, ослободилачка војска имала око 3000 погинулих војника НОВЈ и око 1000 црвеноармејаца, и 4000 рањених.

           Народноослободилачке јединице, којима је командовао Пеко Дапчевић, и снаге Црвене армије, на челу са генералом Владимиром Ждановом, састале су се 11.октобра, ујутру, на левој обали Мораве, и заједнички кренуле у битку за Београд. После 3 дана савладан је отпор Немаца на прилазима Београду, а заједничке снаге ослободиле су Тополу и Младеновац и заузеле Авалу. У ноћи између 19. и 20. октобра ослобођена је и палата „Албанија“, на којој је истакнута југословенска застава, која је симболично означила да је Београд ослобођен.

Већина погинулих бораца сахрањено је на једном месту, које је после рата уређено као Спомен гробље ослободиоцима Београда.

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *