УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли вам се дешава да заборављате туђа имена приликом упознавања? Ово је један од разлога

Постоји неколико разлога због којих нам се то често догађа.

Већина нас приликом упознавања нове особе нађе се у истој ситуацији – одмах заборавимо њихово име.

Имена су арбитрарна

Обичне речи увек се односе на исте ствари па ако и чак заборавимо један назив, сигурно ћемо се сетити његовог синонима. Међутим, лична имена немају реч која може да их замени. Ако се обратите Ивони као Ивани, велике су шансе да ће тај гаф одмах приметити.

Фокусирамо се на себе

Када упознајемо нову особу, ми се заправо фокусирамо више сами на себе него на друге. Тачније, концентришемо се на онај тренутак када ћемо ми морати изговорити своје име. Тада не посвећујемо довољно пажње нашем новом саговорнику па зато често заборавимо његово име чим оно буде изречено.

 „Бакер-ефекат“

Мозак је заправо „програмиран“ да запамти лица, а не толико имена. Појам „Бакер-ефекат“ често се користи како би се описао један од разлога зашто не можемо запамтити туђе име приликом упознавања. Ако некоме кажемо да радимо на аеродрому, онда му дајемо важну информацију о томе како проводимо своје време. Али ако кажемо да се зовемо Марко, мозак ту информацију не повезује ни с чим. Такође, ако мозак иначе не може повезати више делова информације, поготово оне ствари које су од раније познате, онда су веће шансе да ћемо заборавити ту информацију.

Извор: magazin.novosti.rs

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *