УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗАНИМЉИВОСТИ ОБРАЗОВАЊЕ

Предности и мане употребе вештачке интелигенције у образовању


Употреба вештачке интелигенције (ВИ) у образовању може донети различите предности и изазове. Ево неколико предности и изазова:

Предности:

  1. Индивидуализовано учење: ВИ може пружити индивидуализоване образовне програме и ресурсе пратећи потребе и стилове учења сваког ученика.
  2. Персонализовани образовни материјали: Алгоритми ВИ могу адаптирати материјале у реалном времену, пружајући ученицима наставне ресурсе прилагођене њиховим способностима и потребама.
  3. Учење на захтев: ВИ може обезбедити приступ до учења на захтев и омогућити ученицима да уче у свако време и са било ког места.
  4. Аутоматско оцењивање: Системи ВИ могу аутоматски оцењивати рад ученика, што олакшава процес оцењивања и обезбеђује брже повратне информације.
  5. Претраживање и анализа података: ВИ може обрадити и анализирати велике количине података о учењу, што може омогућити боље разумевање и побољшање образовних процеса.

Изазови:

  1. Етичка питања: Употреба ВИ у образовању поставља етичка питања, укључујући приватност ученика, сигурност података и права ученика.
  2. Непоузданост алгоритама: Алгоритми могу бити подложни грешкама и предрасудама, што може довести до неправедних образовних оцена и одлука.
  3. Губитак људског контакта: Учење је исцрпно и многе од његових аспеката, укључујући мотивацију, менталну подршку и међуљудске вештине, теже особама него алгоритмима.
  4. Технолошка зависност: Неконтролисано коришћење ВИ може довести до зависности од технологије и исцрпљивања личног контакта ученика.
  5. Недостатак креативности и критичког размишљања: Учење у којем се превише ослања на алгоритме може ограничити развој креативности и критичког размишљања код ученика.

За успешну употребу ВИ у образовању, битно је пазити на ове изазове и радити на развоју система који поштују етичке стандарде и подстичу разнострано учење.

Пише: Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *