УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Врање: Сутра почиње Светосавска недеља

Извор: Сајт Града Врања

Светосавска недеља, 33. по реду, биће одржана у већ устаљеном термину од 21. до 27. jануара, а окосницу програма чиниће ученици основних и средњих школа и културно – образовне установе.

По традициjи манифестациjу ће отворити градоначелник др Слободан Миленковић, у великоj сали Галериjе Народног музеjа, 21. jануара у 19 сати.

Наступиће и хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац’’, док ће владика врањски господин Пахомиjе одржати пригодну беседу. Након церемониjе отварања у истом простору биће отворена и изложба фотографиjа ,,Ранохришћанске гробнице Ниша“, аутора Зорана Радосављевића.

Други дан манифестациjе биће у знаку филмске уметности, када ће од 17 и 20 сати у врањском позоришту бити приказан документарни филм ,,Ластавице Христове“, а улаз на обадве проjекциjе биће бесплатан.

Концерт Лесковачког црквеног ансамбла ,,Бранко“ на програму jе 23. jануара од 19 сати, такође у великоj сали позоришта, а улаз за све заинтересоване jе беспатан.

Дан касниjе, 24. jануара, од 18:30 сати у Галериjи Народног универзитета биће отворена изложба радова ученика основних и средњих школа, када ће бити отворена и изложба радова насталих на иконописачкоj радионици. Истог дана од 19 сати у камерноj сали Позоришта ,,Бора Станковић“ биће одржана промоциjа књиге ,,Газда Глигор“ аутора Душана Ђорђевић, постхумно приређеног и прерађеног издања.

У оквиру манифестациjе у среду, 25. jануара, током дана биће одржани интерактивни сусрети писаца за децу Боjана Љубеновића и Александра Jањушевића са ученицима основних школа и предшколцима. Истог дана од 19 сати у позоришту ће бити приређен и програм под називом ,,Ученици Светом Сави у част’’. Том приликом биће помовисан часопис ученика основних школа ,,Срећни дани’’ и додељене награде наjбољим рецитаторима и ученицима коjи су на литерарном и ликовном конкурсу били наjбољи. Такође, пригодан програм извешће ученици ОШ ,,Бранислав Нушић“ из Ратаjа.

Дан касниjе поменути писци за децу наставиће дружење са школарцима у школама и малишанима у вртићима, док ће у позоришту своjе представљање и дружење са децом имати и Љубивоjе Ршумовић, коjи ће истог дана од 13 сати присуствовати и свечаном отварању реновираног Дечjег одељења врањске Библиотеке. У четвртак, 26. jануара, у великоj сали позоришта биће одржана Светосавска академиjа на коjоj ће заслужним колективима и поjединцима бити уручена признања и награде Свети Сава за 2022. годину.

На сам дан Светог Саве, 27. jануара, у Саборном храму биће одржани света литургиjа, резање славских колача Одбора манифестациjе и школа и организована прослава  Савиндана у школама.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *