УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Пирамиде у Гизи

Фото: Википедија

Пирамиде у Гизи, на западној обали реке Нила, једно су од седам светских чуда старог света. Оне су гробнице фараона, и сматрају се највећим остварењима Египатске цивилизације.

Прва и најстарија датира из трећег миленијума пре нове ере. У питању је Џосерова пирамида.

Као што су приказане на слици, у средини се налази Кеопсова пирамида (највиша) а окружена је пирамидама фараона Кефрена (Кеопсов син) и Микерина. Испред њих се налазе три мање (степенасте) пирамиде које су изграђене у част краљица Хенутсен, Мерититес и Хетеферес.

Кеопсова је била висока 146,6 метара, сада је 138,75. Кефренова је за осам метара нижа, док је Микеринова најмања и висока је 61 метар.

Испред њих се налази, као њихов чувар велика Сфинга (митско биће са телом лава и главом човека). Верује се да је саграђена за период Кефренове владавине.

Фото: Википедија

На жалост многи пљачкаши су украли и однели све што су могли. Поред тога Енглези и Французи су однели такође доста тога од непроценљиве вредности и налази се широм света. Много тога је и сачувано, данас се налази у националном музеју Египта, у Каиру. Један од најзначајнијих сачуваних артефаката је Тутанкамонова златна маска, направљена од чистог злата и тешка преко 20 килограма.

Фото: Википедија

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *