УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Једини неопљачкани фараон

Тутанкамон
Фото: Википедија

Према сачуваним подацима Тутанкамон је на власт дошао са само девет година. Египтом је владао у периоду од 1333. до 1323. године п.н.е. Био је један од фараона из осамнаесте египатске династије. Његова владавина није трајала дуго, а о узроцима смрти постоје различите приче.

Гроб фараона Тутанкамона један је од ретких који није опљачкан. Гробницу овог владара открио је 1922. године енглески археолог Хауард Картер у Долини краљева. Била је препуна злата и скупоцених предмета.

Унутра се налазила мумија владара, а сам ковчег је био од злата и тежак преко 100 кг.

Међу предметима од непроценљиве вредности истиче се Тутанкамонова посмртна златна маска. Она се чува у Националном археолошком музеју у Каиру. Тешка је око 24 кг, израђена од чистог злата. На њој се налази краљевска марама, а на челу кобра која симболише моћ египатског владара. Има лажну браду. Поред ове маске има још много вредних предмета који су пронађени у гробници.

Египћани су веровали у више богова (политеисти), а поред тога веровали су и у загробни живот. Због тога су све материјалне вредности фараона после његове смрти стављали са њим у гробницу. Познато је да су гробнице владара пирамиде. Најстарија је Џосерова, а највећа и најпознатија Кеопсова.

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *