УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗАНИМЉИВОСТИ ОБРАЗОВАЊЕ

Такмичења – утицај на ученика

Учешће на такмичењима може имати разноврстан утицај на ученике, како на њихов академски развој, тако и на њихово лично и друштвено сазревање. Ево неколико позитивних ефеката учешћа на такмичењима на ученике:

Мотивација за учење: Такмичења често постављају изазове и циљеве, који могу мотивисати ученике да се укључе у учење. Жеља за бољим резултатима на такмичењу може их инспирисати да прошире своја знања и развију вештине.

Развој радне етике: Такмичења обично захтевају посвећеност, рад и труд. Учешће у оваквим активностима подстиче развој радне етике и способности ученика да се посвете остваривању циљева.

Развијање вештина решавања проблема: такмичења често укључују решавање сложених задатака и проблема. Учешће у таквим ситуацијама помаже у развоју вештина критичког мишљења, анализе и креативности.

Самопоуздање и самопоштовање: Постизање успеха или чак учешће на такмичењима може значајно повећати самопоуздање и самопоштовање ученика. Осећај постигнућа може им дати осећај сопствене вредности.

Тимски рад: Учешће на такмичењима често укључује тимски рад, било директно у тимским такмичењима или индиректно кроз подршку и сарадњу са школским тимовима. Ово може побољшати друштвене вештине и способност сарадње.

Подстицање професионалног развоја: У неким врстама такмичења, посебно у високом образовању и професионалним сферама, учешће може бити корисно за изградњу портфолиа и побољшање изгледа за будуће образовање или каријеру.

Повећање интересовања за одређене предмете или области: Такмичења могу пробудити интересовање ученика за одређене предмете, дисциплину или област. Ово може довести до даљег истраживања и учења ван уобичајеног наставног плана и програма.

Изградња дисциплине и управљања временом: Припрема за такмичење захтева дисциплину и ефикасно управљање временом. Учешће у таквим активностима може помоћи ученицима да развију организационе вештине.

Битно је напоменути да је важно да су такмичења добро организована и да се подстиче позитивна конкуренција. Превише притиска може имати супротан ефекат и изазвати стрес или смањити мотивацију. Такође, важно је водити рачуна о балансу између такмичења и других аспеката студентског живота како би се обезбедило комплетно образовно искуство.

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *