УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Очистите тастатуру темељно и безбедно!

За оне који раде на рачунару или су на игрицама нон-стоп, вероватно воде битку са прљавим тастатурама, које некада могу изгледати заиста језиво. Због тога је важно чистити их редовно, како због нас и хигијене, тако и због самог уређаја.

У данашње време наши радни столови су вишенаменски. Ту нам не стоји само рачунар, ту и ручамо и пијемо и грицкамо увек нешто. Те мрвице могу да поремете функционалност ваше тастатуре, или лаптопа. 

Ако то није самостална тастатура, можемо вам помоћи да очистите цео лаптоп.

Гел за чишћење

Ако нисте гадљиви, постоје гелови који су прилично љигави и подсећају на дечје љигавце за чишћење. Компактан је па не може да уђе у тастатуру, а да се не извади, а довољно је „љигав“ да уђе у све делове тастатуре и да се прашина залепи на њега. 

Ако сте ипак гадљиви, онда ево неких старомодних решења да очистите вашу тастатуру. 

Окрените тастатуру или лаптоп наопако 

Најлакши и најочигледнији корак је да окренете тастатуру наопако, ударите доњу страну и истресите све што можете. Искључите тастатуру из рачунара или искључите њену бежичну функцију, а затим је подигните и окрените тако да тастери буду окренути на доле.

Користите четкицу

Прљаве тастатуре су таква пошаст да специјално дизајниране четке за тастатуру постоје у свим облицима и величинама које ће вам помоћи да почистите мрвице, длаке и друге облике прљавштине које ћете наћи у тастатури. Најлонске четке за чишћење могу могу вршити посао, а може чак и четкица за зубе да се користи.  Једноставно прођите четкицом кроз простор између тастера и ваша тастатура је чиста као и оног дана када сте је купили.

„Одувајте“ тастатуру

Уколико знате место где можете купити ваздух под притиском или тзв „конзервирани ваздух“, онда сте решили пола муке са чишћењем тастатуре. Може да одува велики део прашине са ваше тастатуре без много напора. 

Међутим, овај ваздух под притиском уклониће све видљиве трагове, али неће уклонити бактерије и прљавштину. Те ако желите да имате беспрекорно чисту тастатуру, најбоље би било да извадите тастер по тастер и појединачно га очистите. Јесте да траје дуго, али зато нећете морати често да чистите. 

Извор: magazin.novosti.rs

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *