УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Колика је ваша брзина интернета, а колика вам је потребна на оно што би радите?

Извор: cafe.ba

Брзина интернета је веома битна у данашње време, посебно сада када радимо и учимо од куће, па је много више уређаја повезано на кућну мрежу. Сви размишљамо о бржем интернету, па се често нађемо у ситуацији да се питамо да ли смо изабрали прави пакет.

Србија је земља са највећом просечном брзином фиксног интернета на Западном Балкану, док грађани Босне и Херцеговине имају најспорији кућни интернет. Северна Македонија има најбржи мобилни интернет, док је мобилни интернет на Косову најспорији у региону.

Према Спидтест изворима из августа 2022. године, графикони показују просечну брзину у мегабитима у секунди (мбпс) и види се да је Босна и Херцеговина на последњем месту, односно да има најспорији кућни интернет у региону.

Најбржи кућни интернет на свету забележен је у Сингапуру, а најспорији у Авганистану. Када је у питању мобилни интернет, ситуација је слична, док на светском нивоу најбржи мобилни интернет има Норвешка, а најспорији Куба.

Колика вам је брзина интернета заиста потребна?

Да ли знате колико брза треба да буде ваша веза за оно што радите на мрежи? Да ли вам је 2 мбпс више него довољно да завршите све што имате на интернету или једноставно није могуће без брзине веће од 20 мбпс?

Погледајте шта свака брзина интернета нуди и шта можете да урадите са њом:

2 – 4 мбпс: Ово је довољно за основно сурфовање интернетом, укључујући проверу е-поште. Можда ће бити довољно да стримујете видео стандардне резолуције. Другим речима, ова брзина је довољна само за најосновније ствари.

4 – 6 мбпс: Ова брзина пружа сјајно искуство сурфовања интернетом и може без проблема да стримује видео високе резолуције 720п. У идеалним условима, довољно је преузети одређене видео записе у року од 20 минута. Али веза од 4 Мб/с и даље може изгледати као да није довољно брза.

6 – 10 мбпс: Ова брзина гарантује несметано сурфовање интернетом и може да стримује 1080п видео високе резолуције.

10 – 20 мбпс: Ово је идеална брзина за „супер кориснике“ који желе да гледају видео записе и преузимају датотеке било које величине без икаквих проблема.

20+ мбпс: Све преко ове брзине гарантује беспрекорно коришћење интернета.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *