УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ЗА ШКОЛУ

Чиме против Коронавируса – и против незнања

Често питање ученика: ,,Због чега ће мени у животу ово бити портебно и када” је претпостављам старо колико и школа. Међутим, дођу таква времена када је знање ,,моћ”. Сви знамо колико нам је у животу знање било потребно… а некада је касно за то…

Тренутно је ванредно стање, али ни налик рату деведесетих или за време бомбардовања. Данас имамо информације на дохват руке. Чак и наставу преко телевизије, вајбера, Скајпа и многих платформи за учење на даљину. Сјајна шанса да се надокнади пропуштено.

Интернет, колико год је учинио знање доступним, показао је и колико смо неуки и неписмени. Често су управо неписмени ти који пишу највеће будалаштине. Ту и тамо нека добра душа напише нешто толико мудро и племенито да постане небитно што пише “незнам” или “пусти те”, али често граматичке грешке указују на неписменост, неписменост на необразованост, а необразованост на неспремност за живот и неспособност ношења са сложенијим животним ситуацијама.

Дакле, оспособљени смо да проналазимо информације, а свашта се кроз живот и научило. Сећам се када смо у школи учили из хемије о сапунима и детерџентима. Прошло је две и по деценије, и још увек бих, и без гуглања знао да објасним зашто је прање руку сапуном тако важно за борбу против заразе.

У школи смо учили и како ради мотор са унутрашњим сагоревањем, и шта је једносмерна, а шта наизменична струја, и многе друге ствари које спадају у основно образовање, а учили смо и о вирусима и бактеријама. Да смо научили све чему су нас учили, где би нам крај био!

И све то не би било нарочито важно да нису наступила времена када незнање, неукост и бахатост могу да коштају живота и више него иначе.

КОЈИМ ХЕМИКАЛИЈАМА ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА?

САПУН

То што зовемо сапун је за хемичаре детеџент ако није направљен сапонификацијом природних масноћа, што већина савремених сапуна није. Принцип рада је такав да се један крај молекула (хидрофобни) везује за масноћу, а други крај молекула (хидрофилни) се држи воде и тако молекули сапуна ,,откидају” масноћу са површина са којим дођу у додир. Руке се осуше јер им сапун скине заштитну масноћу. Коронавирус спада у вирусе који имају омотач од масти, па кад сапун разгради ту маст, вирус се практично распадне.

Ово је мало народски описано, мало није, имате интернет, хвала Богу, па тражите научне текстове на тему сапуна, сапуна и бактерија, сапуна и коронавируса. Кад сами истражите и схватите како то функционише на молекуларном нивоу, више вам никада неће требати упозорења и опомињања. У даљем тексту сам и ја мало истраживао по интернету, јер признајем немам толико знања на ову тему.

АЛКОХОЛ

То је оно чиме бришу телефон прије него залепе заштитну фолију – зашто? Па да скину масноћу отисака прстију.

Да ли је добро користити 100% тј. 99% алкохол, не – јер он јако брзо испарава. Нестаће пре него што одради посао, то је проблем. Зато се користи алкохол разблажен (дестилованом) водом до концентрације од 70% или бар 60%. Дакле, треба да садржи воде да се успори испаравање, али не превише, да не би изгубила могућност разграђивања масти.

Јако је важно разумети да алкохолу треба времена, и да није довољно нешто попрскати и одмах обрисати. Идеално је да се алкохол полако суши на површини која се дезинфикује.

Постоје две врсте алкохола – изопропил и етанол.

У чему је разлика и који је бољи – истражите сами! Колико му времена треба да уништи вирусе – и то истражите сами.

ВАРИКИНА, ДОМЕСТОС, ХЛОР…

Доместос, варикина, и све што мирише на варикину а продаје се као белило за веш и средство за дезинфекцију – вероватно је средство које садржи хлор. Ако на амбалажи стоји да је у питању натријум хипохлорит или на енглеском “содиум хyпоцхлорите”, то је оно што ми просто зовемо варикина. Сећам се у када смо као деца урањали руке у лавор који је мирисао на варикину, а на базенима смо морали проћи кроз плитки базенчић са таквом отопљеним средством у води због дезинфекције ногу. Како се варикина тј. доместос тј. било који други препарат на бази хлора користи не пада ми на памет да овде пишем, јер ко уме да чита ово, умеће да прочита и упутство произвођача на паковању. Хемија је егзактна наука. Концентрација, температура, шта са чим, колико, где, како – ту нема отприлике, посебно са опасним, агресивним хемикалијама. Зато изволите пратите упутства произвођача, и истражујте сами, због себе и на сопствену одговорност.

Ја ћу само рећи да ова врста производа кућне хемије може да уништи коронавирус ако се правилно користи јер хемијски разграђује структуру вируса и тиме га онеспособљава.

ХИДРОГЕН ПЕРОКСИД

Још једно јефтино средство за уништавање коронавируса. Коронавирус је отпронија врста вируса и на њега делује хидроген пероксид у концентрацији од 3%. Сматра се да је против коронавируса делотворан и разблажен на 0.5%. Хидроген пероксид од 6, 9 и 12% се користи за фарбање косе, док се 3% продаје у апотекама као средство за дезинфекцију уста, рецимо. Дакле јефтино и релативно лако доступно средство, а како га користити, евентуално разблажити, колико му је потребно да одстоји на површини и које ће површине оштетити а које неће, погађате – истражите сами.

Знање је моћ. Времена су таква да се верује свему и сумња у све. Многе ствари које се доводе у питање спадају у домен основних принципа физике и хемије. Ако помешате соду бикарбону и сирће помешали сте базу и киселину које се, пошто су супротне, поништавају. Ако сте пропустили тај час из хемије за основну школу или заборавили, сетите се да нисте једини и да то многе неупућене не спречава да деле савете и објављују текстове са решењима за свакодневне проблеме.

Живимо у времену интернета који живи од кликова. Многи петоминутни трикови које гледате на фејсбуку нису истина. Не постоји институција која се стара да се објављују само истине. Живимо у времену изазова због којих се деца даве јер су напунила уста прехрамбеним бојама. Живимо у времену могућности студирања преко интернета, онлајн енциклопедија, уџбеника и стручних текстова из практично свих поља – а више нисмо сигурни је ли земља округла. Људи читају да се “не знам” пише одвојено и коментаришу пишући га спојено. Људи не читају. Све је ту, знање скупљано вековима, али нема ко да га чита. Чак и кад нам живот зависи од тога. Зато читајте. Образујте се. Нека знање, бар оно основно, служи за оно што вам је сад најпотребније. Ако се отрујете, повредите, ако угрозите свој или туђи живот јер сте веровали савету неког анонимног на интернету – наивни сте. Не будите наивни. Будите свесни да не знате. Учите. Научите. Питајте на правим адресама. Гуглање је вештина, верујте преводиоцу. Није довољно укуцати пар речи и кликнути на први резултат. Свака озбиљна страница има импресум. Прогуглајте шта значи импресум. Мислите својом главом. Будите искрени према свом незнању. Будите реални колико су реалне опасности које вам прете.

И за крај, свако од нас треба да буде свестан да је једини исправан пут – учити, до краја живота.

Сваки присебан човек треба да учи, и да сноси одговорност, личну одговорност, за све што ради или не ради.

Учење и лична одговорност. Само то може спасити свет. А без тога, и спашен свет ће убрзо доћи до пута у неке нове невоље.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *