УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗАНИМЉИВОСТИ МАГАЗИН

Заштита деце на друштвеним мрежама


Деца проводе више времена на мрежи него икада раније. Сваких пола секунде, дете на свету први пут изађе на неку од друштвених мрежа! Ово је створило невиђене прилике за децу и младе да комуницирају, уче, друже се и играју, излажући их новим идејама и разноврснијим изворима информација.

Али са овим приликама долазе и озбиљни ризици. Сајбер малтретирање и други облици вршњачког насиља могу утицати на младе људе сваки пут када приступе друштвеним медијима или платформама за размену порука. Више од трећине младих људи у 30 земаља пријавило је да су доживели малтретирање путем интернета, а сваки пети је због тога изостајао са наставе у школи.

Када су онлајн, деца и тинејџери могу бити изложени говору мржње и насиљу, укључујући поруке које подстичу самоповређивање, па чак и самоубиство. Млади корисници интернета су такође подложни регрутовању од стране екстремистичких и терористичких група.

Дигиталне платформе се такође користе за ширење дезинформација и теорија завере, које имају штетан утицај на децу и адолесценте. Највећу забринутост изазива претња сексуалне експлоатације и злостављања на мрежи. За оне који сексуално малтретирају децу никада није било лакше да контактирају своје потенцијалне жртве, поделе слике и подстакну друге да почине злочине. Око 80% деце у 25 земаља изјавило је да се осећају у опасности од сексуалног злостављања или експлоатације на мрежи.

Деца такође могу бити изложена ризику када технолошке компаније крше њихову приватност ради прикупљања података у маркетиншке сврхе. Маркетинг деци путем апликација – и прекомерно време испред екрана – могу угрозити здрав развој детета.

Иницијатива за заштиту деце на мрежи (ЦОП) је мрежа са више заинтересованих страна коју је створила Међународна унија за телекомуникације (ИТУ) да подигне свест о безбедности деце на мрежи и развије практичне алате за помоћ владама, индустрији и просветним радницима. ИТУ Водич за онлајн заштиту деце је свеобухватан скуп препорука за све релевантне заинтересоване стране о томе како да допринесу развоју безбедног и оснажујућег онлајн окружења за децу и младе.

Дечји фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) се удружио са платформама друштвених медија како би одговорио на нека од најчешћих питања о сајбер малтретирању и пружио савете о томе како да се боримо против њега. Ова иницијатива УНИЦЕФ-а има за циљ да стане на крај сајбер малтретирању.

Сваког првог четвртка у новембру, Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) обележава Међународни дан борбе против насиља и малтретирања у школи, укључујући и кибернетичко насиље, препознајући да насиље у школи у свим његовим облицима представља кршење права деце и адолесцената. за образовање, здравље и добробит. Овај дан пружа прилику заинтересованим странама широм света да појачају напоре да ученици буду безбедни у школи и на мрежи.

УНИЦЕФ спречава и реагује на онлајн сексуалну експлоатацију деце на државном и глобалном нивоу. Подржава координисане националне одговоре на онлајн сексуалну експлоатацију деце у више од 20 земаља користећи модел глобалног савеза ВеПРОТЕКТ, јачајући капацитет локалних стручњака за пружање услуга жртвама.

Светска здравствена организација (СЗО), у свом извештају из 2022. о спречавању насиља над децом на мрежи, фокусира се на сексуално злостављање деце, укључујући дотеривање и сексуално злостављање, као и малтретирање и узнемиравање путем интернета. Извештај наглашава важност спровођења образовних програма који су намењени деци и родитељима.

Трговина људима је злочин у коме се људима тргује и искоришћавају за личну корист. Трговци људима су постали вешти у коришћењу онлајн платформи за регрутовање жртава и привлачење клијената. Деца и адолесценти су подложни обмањујућим триковима у потрази за прихватањем, пажњом или пријатељством, а трговци људима их често негују на друштвеним мрежама. Канцеларија Уједињених нација за дроге и криминал (УНОДЦ) подржава државе чланице у њиховим напорима да спрече и сузбију трговину људима, укључујући и активности подизања свести о безбедности на мрежи усмерене на децу и адолесценте.

УНЕСКО предводи глобалне напоре за развој регулаторних рјешења за побољшање поузданости информација на дигиталним платформама суочених са растућим дезинформацијама. У фебруару 2023. године, агенција УН одржала је конференцију о Интернету за поуздане информације, на којој се расправљало о скупу глобалних смерница које имају за циљ стварање безбедног и безбедног онлајн окружења за кориснике уз заштиту слободе изражавања и приступа информацијама. Смернице позивају дигиталне платформе да препознају своју посебну одговорност према деци. Зато што се формирање личности дешава у детињству. Истовремено, могућности деце да утичу на усвајање мера политике су изузетно ограничене.

УНЕСКО је такође водећа агенција УН за промовисање медијске и информатичке писмености (МИЛ), која омогућава људима да критички размишљају о информацијама и користе дигиталне алате. УНЕСКО настоји да опреми младе људе вештинама медијске и информатичке писмености како би постали активни учесници у креирању и ширењу знања и информација о ресурсима ИМП. УНЕСКО је од 2016. године домаћин Форума о агенди младих како би помогао младима да сазнају о најновијим дешавањима у ИМП. Ово је део годишње Глобалне недеље медијске и информатичке писмености, важна прилика за заинтересоване стране да размисле о и прослављају напредак постигнут ка медијској и информатичкој писмености за све.

Права детета су садржана у Конвенцији о правима детета. Комитет УН за права детета (ЦРЦ), који прати примену Конвенције, одредио је како треба третирати младе људе и децу у дигиталном свету и како треба штитити њихова права. Комитет се консултовао са владама, цивилним друштвом и више од 700 деце и адолесцената у 27 земаља, питајући их како дигиталне технологије утичу на њихова права и које акције би желели да се предузму како би их заштитили.

Комитет је препоручио државама да предузму снажне мере, укључујући законе, како би заштитиле децу од штетног и обмањујућег садржаја. Деца такође морају бити заштићена од свих облика насиља који се дешавају у дигиталном окружењу, укључујући трговину децом, родно засновано насиље, сајбер агресију, сајбер нападе и информациони рат.

Ставови и искуства деце морају се узети у обзир приликом израде политика које регулишу употребу дигиталних технологија од стране младих, као и приликом развоја самих технологија. УНИЦЕФ подржава пројекте Глобал Кидс Онлине и Дисруптинг Харм за прикупљање података о дигиталним правима, могућностима и ризицима деце како би се боље разумело како употреба дигиталних технологија доприноси њиховом развоју и када повећава ризик од њихове штетности.

Агенције и партнери УН, укључујући иноваторе из приватног сектора, раде на побољшању безбедности на мрежи, посебно за децу и младе. Уз подршку ИТУ, УНИЦЕФ-а и УНОДЦ-а, Дан безбедног интернета се обележава сваке године у фебруару. Дан безбеднијег интернета има за циљ да подигне свест о новим питањима и изазовима у дигиталној сфери.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *