УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Ствари које не смете да дозволите одраслој деци

Веома је важно успоставили границе и правила са блиским људима.

У породичним односима су важни љубав, разумевање, подршка и опроштај.

Ипак, и у овако снажним односима морају постојати границе које се не смеју прелазити. Понекад се блиским људима чини да је наша љубав неизмерна и да ћемо преко свега прећи.

Због тога је важно да успоставите правила и границе. Немојте дозволити себи да се изнова и изнова жртвујете.

Ово се посебно може одразити на однос између деце и родитеља, посебно када је дете постало одрастао човек.

Ево које ствари не треба да дозволите одраслој деци:

1. Манипулација емоцијама
“Уколико ме заиста волиш, онда ће ово учинити за мене, даћеш ми то, обезбедићеш ми, биће како ја жечим… Ако тако не буде,. одлазим и више ме нећеш видети.”

Ово је вид манипулације на који не треба да пристајете. Укажите детету на манипулацију, разговарајте отворено и предложите да заједно размотрите све могуће и немогуће опције. Реците шта мислите, а неко ко вас воли због тога неће нестати из вашег живота.

2.Допуштање свега због осећаја кривице
Једна жена је сама одгајала сина. Кривицу што је дечак одрастао без оца надокнадила је тиме што му је дозволила да ради шта хоће. Ако хоћеш, окречи зидове, ако хоћеш, направи авиончиће од мојих докумената – нећу те грдити.

Дечак је одрастао и престао је да тражи одобрења своје мајке. Прво је без дозволе извршио поправке у њеној соби и тражио трошкове рада. Затим је продао њено приградско имање и ставио новац на свој рачун. Оженио се, развео и забранио мајци да посећује унуке.

3.Моје и наше
Да ли све треба да се дели у породици? Ово је још једна ствар на коју треба да обратитите пажњу. Ако вољена особа узме нешто од вас и не сматра да је потребно да то врати (па, ми смо деца), онда треба размислити о томе.

У вези, поред слепе љубави која све опрашта, мора постојати поштовање личних граница. Када дете од вас узме позајмицу, потребно је да врати. друга је ствар ако му је ви поклањате, али када сами траже, треба да врате. То је ствар граница и одговорности.

4.Не дозволите да будете обезвређени
Деца не треба да наређују родитељима како да живе, колико новца да троше, да исмевају ваш избор, ваша уверења. Постоји огромна разлика између добронамерних савета и вредних упутстава, чак и ако грешите. Ако волите да живите на одређени начин, не дозволите никоме да критикује и преобликује ову слику уместо вас.

Стално радите на свом односу са дететом, ма колико имало година, волите се, саветујте, будите подршка, ослонац, али не заборавите да живите и свој живот.

Извор: detinjarije.com

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: