УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

Учионица фото УНСПАНЕЛ
ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ ЗА ШКОЛУ

Изјашњавање осмака о трећем тесту на завршном испиту

Извор: Министарство просвете


Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да ченици осмог разреда имају могућност да се до краја дана изјасне електронски – преко портала Моја средња школа или писаним путем у школи о томе који ће предмет од пет понуђених – биологија, географија, историја, физика или хемија, радити као трећи тест на завршном испиту.

До сада је 64.671 ученик (99,55 одсто) изабрао трећи предмет. Највећи број њих се определио да као трећи тест полаже географију (40 одсто), затим биологију (36 одсто), историју (10 одсто), хемију (7,7 одсто) и физику (6,4 одсто).

Уколико се ученици предомисле или из одређених разлога се не пријаве у наведеном року, имају могућност да се накнадно пријаве или да промене изабрани тест.

Од 22. до 26. јануара ученици могу проверити свој избор на порталу Моја средња школа или непосредно у школи.

Уколико се предомисле, односне желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту то могу да ураде 29. и 30. јануара.

Коначно изјашњење ученика о предмету који ће полагати на пробном завршном испиту биће објављено 1. фебруара.

У школској 2023/2024. години пробни завршни испит биће одржан 22. и 23. марта, док ће завршни испит бити одржан 17, 18. и 19. jуна 2024. године.

Новина у односу на претходну годину јесте то што ће ученици имати могућност да и у периоду од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку о томе из којег ће предмета радити трећи тест на завршном испиту.

Отворен је и Вибер канал „Моја средња школа – Инфо канал”, на којем родитељи и ученици могу прочитати информације и обавештења о полагању завршног испита, пријемног испита, као и уписа у средње школе, наводи се у саопштењу.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *