УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Начини за побољшање концентрације

Извор: studentskizivot.com

Успешно учење и памћење у великој мери зависе од концентрације. Стога, ако приликом учења имате проблема са памћењем, иако сте разумели све што читате, највероватније је да вам је опала концентрација. Сазнајте како побољшати концентрацију.

  1. Како побољшати концентрацију – Отклоните спољашње сметње

Спољашње сметње су чести „ометачи” који утичу на концентрацију током читања или учења. То су обично бука са улице или из других просторија у стану, призори које видимо кроз прозор, загушљивост, неодговарајућа температура у просторији у којој се налазимо, прегласна музика из суседних станова, неудобна одећа, итд. Како бисте се успешно изборили са спољашњим сметњама, сместите се тамо где не можете да видите шта се дешава споља. Уколико је могуће, учите у најмирнијој просторији у стану, будите у удобној одећи и често проветравајте просторију у којој се налазите. Свеж ваздух ће вам сигурно разбистрити мисли, лакше ћете прихватати нове информације и побољшати концентрацију.

2. Отклоните унутрашње сметње

Током читања или учења будите усредсређени само на то што радите и не „претресајте” ствари које су вам се десиле, проблеме који вас муче или ситуацију због које сте забринути. Било каква врста емоционалних конфликата ће вам ометати концентрацију, а самим тим и способност памћења информација. Трудите се да емоционалне конфликте решавате у другим тренуцима, а не током учења. Нека вам усредсређено учење буде уточиште јер ћете, ако се у потпуности концентришете на оно што учите или читате, заборавити на „све муке”. Када завршите са учењем, тек тада размислите о томе што вас мучи и усмерите се на проналажење решења како побољшати концентрацију.

3. Како побољшати концентрацију – Визуализујте

Моћ визуализације, коју сви поседујемо, ће вам итекако бити од користи док читате или учите. Размишљајте о томе што учите и покушајте да ту тему повежете са другим областима које су вам интересантне, са вашим свакодневним активностима, итд. Замишљајте како сте већ све научили и како се радујете због тога. Размишљајте како ћете се осећати када постигнете жељени циљ. Удубите се у учење, приближите му се и понављајте себи позитивне афирмације: Ова тема ми постаје све занимљивија и занимљивија, драго ми је што сазнајем нешто ново.

4. Како побољшати концентрацију – Пронађите вољу уз помоћ маште

Недостатак воље обично утиче негативно на концентрацију, али и недостатак маште. Удружите снагу воље и машту како бисте успешно учили и научили. Када намеравате да се баците на посао, у машти представите себи да то већ радите и да вам иде са лакоћом. Стварање таквих менталних слика ће вам побољшати концентрацију, а самим тим ћете боље памтити.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *