УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

Да не изгубите живце: Шест добрих савета за маме које раде од куће

Кад истовремено имате улогу родитеља, наставника и запосленог, а то све у четири зида!
Вероватно већ недељама покушавате да жонглирате са разноразним улогама које умате у свом дому – улога родитеља, наставника, запосленог.

Ако сте и ви већ на ивици живаца и бројите дане када ће доћи крај овој “пошасти”, време је да промените поглед на целу ситуацију. Ево шест занимљивих и корисних савета који ће помоћи да рад од куће са децом буде мање стресан.

1.Опустите распоред

Вероватно сте направили уредан, тачан и комплетан распоред и успели сте да га се држите пуних 25 минута. А онда, све се урушило и схватате да већ сат времена седите са дететом на поду и играте се. И то је сасвим ОК. Стриктан распоред ствара додатни стрес и притисак у већ довољно тешкој ситуацији. С времена на време се опустите и ви и деца, то ће вам дати додатну енергију и вољу да се посветите наредном радном задатку.

2. Дајте клинцима задужења

Постављање граница са старијом децом заиста може да успе, међутим, рећи млађима да од 10 до 13 морате да будете у ‘канцеларији’ тешко да ће имати одговарајућу реакцију. Да се не бисте сусрели са изливима беса и сузама, научите да делегирате. Када имате важан посао који морате да одрадите без ометања, сакријте лего коцкице по кући и дајте детету задатак да их све пронађе. Добићете на времену.Није лоша идеја ни да их “упослите” као асистенте који имају обавезу и у року од пола сата нешто нацртају. Ако им поставите тајмере, биће им забавније и озбиљније ће се посветити. Наравно, уколико ваш партнер не ради, биће вам ного лакше јер ће он моћи да се посвети деци.

3. Пошаљите их на виртуелна путовања

Многи музеји и зоолошки вртови пружају прилику виртуелног обиласка, тако да имате прилику да екране искористите на најбољи могући начин. Да, можете обићи Лувр, прошетати разноразним деловим света, па чак и видети како је на Марсу.

4. Бонуси

Како сви најбоље радимо кад само стимулисани, када добијемо неку врту бонуса, тако је и са децом. Ако вам је преко потребно квалитетно радно време, сасвим је у реду да посегнете за „очајничким“ мерама и обећате клинцима неку повластицу, као на пример сат времена за играње игрица на телефону. Под условом да буду мирни у периоду који вам одговара.

5. Дуге купке купују време

Ако деца обожавају купке, искорисите то време, макар и десет минута, да урадите нешто корисно. Овај пут их пустите да се брчкају мало дуже, ништа лоше нема у томе.

6. Похвалите себе

Да, некада ово, поред свега што сте урадили у току дана, заиста много значи. Рад од куће док сте окружени клинцима заиста може бити тежак, заслужили сте да себе назовете радником месеца.

Извор: Yu mama/ Mondo

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *