УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗА УЧЕНИКЕ

Менторски програм за матуранте у области креативних индустрија

Извор: Влада Републике Србије


Влада Републике Србије саопштила је данас да национална платформа „Србија ствара” покреће бесплатан менторски програм „Креативна каријера” намењен матурантима средњих школа заинтересованим за професионални развој у некој од области креативних индустрија – филм, музика, позориште, гејминг, анимација, фотографија, који ће бити одржан од 1. фебруара до 31. марта 2024. године.

Пријаве се могу послати до 31. децембра на сајт srbijastvara.rs.

Током програма, шест врхунских професионалаца из области креативних индустрија пружиће подршку и вођење матурантима, а све сесије биће одржане онлајн.

Менторски програм реализује се у сарадњи са Факултетом драмских уметности у Београду, „Фабриком фотографа”, компанијама „Bassivity group” и „Sky music”, као и гејминг компанијом „Shosha games”.

Програм стиже као одговор на све већу потребу растућег сектора креативних индустрија за високообразованим кадром и профилима који недостају. У питању је најмлађи, а најбрже растући сектор у Србији са доприносом у БДП-у од око шест одсто, који запошљава чак 45 одсто високообразованих младих људи између 20 и 45 година.

Број запослених у сектору је у последњих пет година порастао за чак 37 одсто, док је укупан извоз креативних индустрија Србије повећан за невероватних 80 одсто.

Платформа „Србија ствара”, као део Кабинета председнице Владе Србије, континуирано и системски подржава развој креативног сектора у Србији, посебно обраћајући пажњу на формирање високообразованог кадра, и то кроз све нивое формалног образовања.

У том контексту, платформа је у сарадњи са Министарством просвете већ основала специјализована одељења за ученике са посебним склоностима за сценску и аудио-визуелну уметност у девет гимназија до сада широм Србије.

Такође, основан је и посебан студијски програм „Визуелни ефекти, анимација и гејм арт” на Факултету драмских уметности, који ће образовати студенте за стварање у области анимације, визуелних ефеката, видео-игара и интерактивних медија.

Истовремено, оформљен је и постдипломски програм Мастер 4.0 који повезује свет технологије и свет уметности, а који је настао кроз блиску сарадњу државних универзитета у Београду и Крагујевцу и више од десет приватних компанија.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *