УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Најбржи тест интелигенције од само три питања. Изгледа једноставно, али …

Извор: 6yka.com

Питања на први поглед делују веома лака, али ће се показати да нису, јер често ни студенти престижних америчких колеџа нису успели да их реше.

Тест когнитивне рефлексије познат је и као најкраћи и најбржи тест интелигенције на свету, а потребна су само три питања да би се утврдило да ли сте геније или не.

Тест је креирао психолог са Принстона Шејн Фредерик и дизајниран је да тестира вашу способност да игноришете инстинкт и размишљате спорије и рационалније. Или, у смислу психологије, колико сте добри у игнорисању система 1 (интуиција) размишљања у корист система 2 (аналитичког) размишљања?

Да бисте успели у ЦРТ-у, потребно је да проведете време размишљајући о свом одговору и преиспитујући свој интуитивни одговор, преносе медији.

Наравно, да бисте доказали своју генијалност, морате тачно да одговорите на сва три питања, али је важна и брзина. Бржи одговори су још један знак већег коефицијента интелигенције.

На први поглед питања изгледају веома лака, али ће се показати да нису, јер ни студенти престижних америчких колеџа Харвард и Јејл нису успели да их реше, односно само 17 одсто њих имало је савршен резултат.

Питања:

1. Бејзбол палица и лопта коштају укупно 1,10 долара. Палица кошта долар више од лопте. Колико кошта лопта?

2. Ако је пет машинама потребно пет минута да направе пет делова, колико је времена потребно 100 машинама да направе 100 делова?

3. У језеру има локвања. Сваки дан њихова ширина се удвостручује. Ако покрију цело језеро за 48 дана, колико ће локвањима бити потребно да прекрију половину језера?

Одговори:

Интуитивни одговори на ова питања су: 10 центи, 100 минута и 24 дана, али то нису тачни одговори.

У наставку прочитајте објашњења:

1. Одговор је пет центи. А ако сте рекли 10 центи, грешите. Да је 10 центи тачан одговор, палица и лопта би коштали 1,20 долара, а не 1,10 долара. Лопта кошта пет центи, а палица 1,05 долара, што је више од пет центи за долар.

2. Ако сте одговорили 100 минута, грешите. Питање открива да машини треба пет минута да направи један део, а време се не мења без обзира на то што је укључено 100 машина.

3. Одговор је 47 дана. Већина људи каже да је 24 дана тачан одговор, али није. Сваког дана локвањ се удвостручује, тако да је сваког претходног дана локвањ био упола мањи. Дакле, ако локвању треба 48 дана да прекрије језеро, онда претпоследњег, 47. дана, локвањ покрије пола језера, преноси Fenix Magazin.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: