УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

НАЈЧЕШЋИ КВАРОВИ НА ЛАПТОПУ – дијагностика и поправка

Извор: magazin.novosti

Чак и ако лаптоп ради нормално, али успорено, ако му треба пуно времена да се укључи, отвори програм или изврши било коју другу радњу – то може бити прилично фрустрирајуће.

У данашње време када се учитавање интернет страница мери у милисекундама, недопустиво је да лаптоп ради споро или багује на било који начин.

У наставку текста сазнајте који су то најчешћи кварови на лаптопу и како неке од њих можете самостално отклонити, а у којим случајевима вам је потребан сервис лаптопова.

Како одабрати најбољи сервис лаптопова?

Питање најчешћих кварова на лаптоповима је такође питање произвођача. Наиме, лаптопови одређених произвођача су подложнији специфичним кваровима за своју марку. На пример, код лаптопова марке Леново, најчешћи квар је неисправна графичка картица, док је код ХП-а најчешћи проблем са матичном плочом. 

Због ове повезаности је најбоље да пронађете сервис или мајстора који има одређени ниво специјализације код поправки лаптопова одговарајућег произвођача. Тако ћете уколико имате Делл лаптоп, тражити Делл лаптоп сервис, а за Асус лаптоп, тражити Асус лаптоп сервис итд.

Лаптоп самостално престаје са радом или се искључује

Ово је дефинитивно један од најчешћих озбиљнијих кварова са којима се сусрећу корисници лаптопова. Код јефтинијих модела, поменути сценарио се може очекивати већ у другој коришћења, што се може превенирати редовним чишћењем и одржавањем.

Када се лаптоп заустави, без показивања знакова живота, најчешће га морамо искључити ‘’на дугме’’, јер је то једина радња коју можемо предузети. Ако се самостално искључује, можемо само да покушамо поново да га укључимо и да се надамо да ће остати мало дуже укључен овај пут. У сваком случају, сав наш рад на њему тада најчешће остаје несачуван, а ми доживљавамо фрустрацију и онемогућени смо да довршимо започети посао.

Проблем се најчешће јавља због прегрејавања. Ако је лаптоп одоздо врућ, а кулер ради снажније или не ради уопште, узрок може бити запушеност прашином. Део прашине можете отклонити сами, али за детаљно чишћење и замену термалне пасте вам саветујемо да ангажујете сервис или мајстора.

Не раде поједини дугмићи на тастатури

Проблем са неисправним дугмићима на тастатури се јавља и код десктоп рачунара и код скоро свих уређаја са дугмићима. Неисправност се најчешће огледа у томе да одређени дугмићи или не раде или притисак на њих лаптоп препознаје као притисак на неки други тастер. То ћемо лако приметити ако све време посматрамо екран док куцамо по тастатури, али ако не обраћамо пажњу да ли је лаптоп правилно одговорио на притисак одређеног тастера, може се десити да нам грешка у раду промакне. 

Исто тако најчешћи узрок овог ‘’квара’’ је физичке природе, односно прашина и друге материје којима је запрљана тастатура. Када је прашина у питању, можете извадити одређени тастер, очистити њега и његово лежиште, а затим га поново вратити. Уколико је тастатура случајно улепљена од сока или нечег сличног, покушајте да је пребришете влажним марамицама.

Када ове две технике не решавају проблем и тастер још увек не функционише правилно, једино решење је обратити се сервису или мајстору за лаптопове и исти однети на поправку код професионалаца.

Лаптоп ради – екран не приказује слику

Највећи хендикеп рачунара је када не ради екран. Ако се лаптоп нормално укључује, показује видне ‘’знаке живота’’ и звукови које испушта, се не разликују од уобичајених, а на екрану се не приказује ништа, то је највећи хендикеп за један лаптоп.

Ако је батерија напуњена и нема проблема са напајањем, односно пуњачем, вероватно је проблем у матичој плочи

Дакле, лаптоп ради, али ми не можемо да га користимо – то је сјајно, зар не? Шта можемо да урадимо и у чему је проблем? 

Можемо да покушамо да тренутно решимо проблем, са неколико једноставних поступака. Можемо искључити и укључити лаптоп неколико пута или притиснути и држати дугме за напајање у трајању од једног минута. Уколико батерија није интегрисана, можемо покушати да њу извадимо и вратимо. 
Оно што такође може бити проблем су хард диск, додатни монитор или тастатура, који ако су прикључени на лаптоп, могу бити узрок ове појаве. Уклоните их, па покушајте поново да ‘’оживите’’ ваш екран на поменуте начине. 

Ако ништа од наведеног не функционише, највероватније је у питању проблем са меморијом, јер меморијски делови нису добро повезани или из неког разлога не функционишу правилно. Проблем са меморијом може изазвати читаво море кварова, а преоптерећен лаптоп ће радити много спорије. Зато на меморију обратите посебну пажњу како би били сигурни да обављате добру превентивну праксу.

Лаптоп се ‘’прави мртав’’ – шта да радимо?

Лаптоп се ‘’прави мртав’’. Притиснемо дугме за укључивање, а он не одговара, нити показује било какву реакцију. Сви подаци и нама важни фајлови су заробљени у њему. Шта можемо да урадимо?

Практично, просечан корисник не може ништа да уради.

Ако је батерија напуњена и нема проблема са напајањем, односно пуњачем, вероватно је проблем у матичој плочи. То захтева интервенцију професионалаца, а можда и замену матичне плоче, ако желимо да поново користимо свој лаптоп.

Надамо се да вам је овај текст био користан и да вам је дао увид у најчешће кварове који се јављају на лаптоповима, те да ћете сада више повести рачуна о његовом редовном сервисирању и одржавању, како би превенирали кварове.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *