УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Фејнманова метода учења

Извор: atma

Нобеловац за физику Ричард Фајнман формулисао је алгоритам учења који вам помаже да брже и дубље разумете било коју тему.

„Нисам увек био добар ученик. Открио сам да се учење своди на количину времена које сам му посветио. А онда сам открио нешто што ми је променило живот.“

Ричард Фајнман, чувени нобеловац и физичар, препознао је разлику између „знати нешто” и „знати име нечега”, и то је један од главних разлога његовог успеха.

Фејнман је пронашао формулу учења која му је омогућила да разуме ствари боље од других. Ова формула се зове „Фејнманова метода“ и помаже вам да дубље и брже проучавате било који предмет.

Тема, предмет или концепт који желите да научите нису важни. Изаберите било шта. Фејнманова метода ради за све. И, што је најважније, веома је лако применити. Врло једноставна. И ово није само одлична наставна метода, већ и прозор у потпуно другачији начин размишљања.

Три корака Фејнманове методе

Корак 1. Научите дете овоме

Узмите празан лист папира и запишите шта желите да научите. Запишите шта знате о овој теми, као да то објашњавате детету. Не вашем одраслом пријатељу, већ осмогодишњаку који има довољно широк речник и концентрацију да разуме основне концепте и односе. Многи људи често користе сложене речи и професионални жаргон да прикрију да нешто не разумеју. Проблем је што варамо себе јер не разумемо шта тачно не разумемо. Сврха употребе жаргона је да сакријемо наше неразумевање од других. Када напишете идеју од почетка до краја једноставним речима које чак и дете може да разуме (користите само најчешће речи), помажете себи да разумете њену суштину на дубљем нивоу и поједностављујете односе и везе између појмова. Ако се потрудите, јасно ћете разумети где имате празнине. И то је добро, указује на прилику за учење.

Корак 2. Понављање

У првом кораку неизбежно ћете наићи на празнине у знању: негде сте заборавили нешто важно, нисте могли да објасните или сте једноставно имали потешкоћа у комбиновању важних појмова. Ово је изузетно важно јер сте открили ивице свог знања. Компетентност је познавање граница својих способности, а управо сте пронашли једну од њих! Овде почиње учење. Сада знате где сте запели, па се вратите на изворни материјал и проучите га поново док не будете могли да објасните једноставним речима. Откривање граница вашег знања такође ограничава грешке које сте склони да правите и повећава ваше шансе за успех у примени тог знања.

Корак 3. Организујте и поједноставите

Сада имате бројне белешке писане руком. Прођите кроз њих и уверите се да нисте грешком укључили било који технички термин из изворног материјала. Сада нека буде једноставна прича. Прочитај то наглас. Ако објашњење не изгледа једноставно или звучи чудно, то је знак да вам треба више рада да бисте разумели.

Корак 4 (опционо): Подели

Ако желите да будете сигурни у своје разумевање, поделите своје знање са неким (идеално ако та особа има врло мало знања о теми. Или пронађите 8-годишњака!). Најбољи тест вашег знања је у вашој способности да га пренесете другоме.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *