УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Један од најмлађих владара на свету – Петар II Карађорђевић

Петар II Карађорђевић
Фото: Википедија

Петар Карађорђевић био је први син краља Александра I Карађорђевића и краљице Марије (румунске принцезе).

На данашњи дан 12. октобра 1934. године са само једанаест година он постаје Петар II Карађорђевић јер је проглашен за краља Југославије. Био је трећи и последњи краљ Краљевине Југославије и један од најмлађих владара на свету.

Пошто је у моменту преузимања власти, после атентата у Марсеју 9. октобра 1934. године на његовог оца краља Александра, био малолетан није могао да управља државом, већ је тај посао морало да ради Намесништо. По Александровом тестаменту чланови намесништа били су кнез Павле Карађорђевић, др Раденко Станковић и др Ибо Перовић. У овом трочланом намесништу главну реч је водио кнез Павле.

После војног пуча (државног удара – 27.03.1941.) због одлуке о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту (25.03.1941.) прогласио се пунолетним и преузео власт. Државом је управљао само око две недеље јер је почео напад Немачке на Југославију (6. априла 1941. године почео Други светски рат у Југославији) а он је заједно са члановима владе напустио земљу.

На власти је званично био до краја Другог светског рата, тачније до 29. новембра 1945. године када је одлуком Уставотворне скупштине ФНРЈ збачен, а власт у земљи припала је комунистима на челу са Јосипом Брозом Титом.

Он се из Лондона није вратио у Југославију (био му је забрањен повратак) него је прешао у САД, где је и умро 1970. године. Тамо је сахрањен а његове мошти су 2013. године пренешене у спомен-цркви Светог Ђорђа на Опленцу, која је и маузолеј династије Карађорђевића, а задужбина је краља Петра I Карађорђевића.

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *