УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Први дан завршног испита протекао  у реду


У основним  школама, данас 18. јуна 2024. године завршен је први дан завршног испита, када су ученици осмог разреда, као и полазници функционалног основног образовања одраслих решавали тест из српског, односно матерњег језика.

Према пристиглим информацијама са терена, први дан завршног испита  протекао је у реду и до сада Министарство није добило повратне информације које би указивале на одступања од процедура.

До сада је регистрован само један покушај кршења прописаних процедура у Рибарићу који је одмах осујећен и регуларност испита не доводи се у питање. Против лица које је покушало да поступи супротно закону биће предузете одговарајуће мере и поступци.

Испиту из српског, односно матерњег језика приступили је 99.64 одсто ученика, односно 64.439 од укупно 64.674 пријављених.

Решења теста из српског (матерњег језика) можете преузети на линковима испод:

Српски језик

Словачког

Албански језик

Хрватски

Бугарски

Босански

Русински

Румунски

Мађарски

Српски језик Брајево писмо

Српски језик ФООО

У среду, 19. јуна 2024 године, другог дана завршног испита, ученици ће полагати тест из математике, од 9 до 11 часова, док ће у четвртак 20. јуна  полагати тест из   једног од пет понуђених предмета по свом избору. Када је реч о одраслима они су све тестове полагали данас,  18. јуна. 2024. године.

Потребно је да ученици дођу сат времена пре почетка испита и треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног  завршног испита) и прибор за рад.

На тест из  математике  ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом ( не оловку пиши-бриши), графитну оловку, гумицу, лењир , троугао и шестар. Препорука је да пре испита ученици обавезно доручкују, а  на испит је пожељно да понесу флашицу са водом.

Ученици имају на располагању 120 минута да ураде задатке и не могу у првих 45 минута напустити просторију у којој полажу тест, као и последњих 15 минута предвиђених за рад.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати у суботу 22. јуна на нивоу школа и порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs), а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита. Коначни резултати биће објављени 25.јуна .

Листа опредељења за упис у средњу школу (листа жеља) моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 2. јула 2024. године.

Упис  у средње школе моћи и ове године да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула 2024.године.

Извор: Министарство просвете

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *