УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Који народ је први направио пиво?

Пиво је данас веома заступљено широм света, пију га подједнако и мушкарци и жене. Постоје различите врсте, од светлијих до тамним. То сте сигурно знали, а да ли знате који народ је први уживао у његовим чарима?

Древни списи, као и пронађене посуде у којима се складиштио овај омиљени ферментисани сок од житарица, говоре о томе да су народ Сумерци направили прво пиво пре око 6 000 година. Тај напитак они су називали „киш“ и коришћен је као хранљиви и лековити састојак.

Као такав, овај напитак са великом количином хранљивих материја у себи често је даван радницима заједно са хлебом, да би имали више снаге за рад.

По нестанку сумерског царства технологију производње пива преузимају Вавилонци. Они ће га даље усавршавати, а продавали су га и Египћанима.

И други народи су користили пиво, нпр. Грци и Римљани, али код њих није имало такву улогу јер је код њих доминирало вино.

Оно што је занимљиво, то је да је вековима пиво сматрано лековитим а не алкохолним пићем и препоручивало се болешљивим људима.

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *