УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ ОБРАЗОВАЊЕ

8. април – Међународни дан Рома и Ромкиња

Образовни систем Србије негује мултинационалност и мултикултуралност, и у основним школама у Србији може се изучавати изборни предмет Ромски језик са елементима националне културе.

„Овај изборни програм чува од заборава богату ромску културу, историју и језик, а овај предмет похађа  у просеку 3.000 ромских ученика сваке школске године. Додаћу и да имамо око 65 ангажованих наставника ромског језика у нашем систему“, нагласио је он.

Дуги низ година реализују се афирмативне системске мерe којима се подстичу деца ромске националности на образовање, наведено је на сајту Министарства просвете.

„Захваљујући афирмативној мери уписа ученика припадника ромске националности у средње школе и високообразовне установе до сада уписано више од 16.500 средњошколаца и преко 2.000 студената. Ову афирмативну меру, која је заправо подстицај за улаз у образовни систем, прате и друге мере додатне подршке као што су стипендије, менторска подршка, педагошки асистенти, добијање ученичког и студентског дома под повољнијим условима. Њима настојимо да задржимо децу ромске националности у образовном систему и превенирамо осипања“, рекао је Ружић.

·     80% ученика ромске националности похађа Припремни предшколски програм (ППП) – повећање за 20%;

·     85,4% ромске деце уписује ОШ  – повећање за 15%;

·     Смањено је осипање из система за 7%;

·     Стопа преласка у средњу школу за ромске ученике износи 52,6%, док стопа завршавања СШ износи 61% – повећање за 20%;

·     27% ромских девојчица похађа у СШ – повећање за 12%.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *