УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗАНИМЉИВОСТИ ОБРАЗОВАЊЕ

Сарадња са родитељима и заједницом у образовном процесу

Сарадња са родитељима и заједницом игра кључну улогу у стварању подстицајног и мотивишућег окружења за учење. Када су родитељи и заједница укључени у образовни процес, то може позитивно утицати на напредак ученика и побољшати квалитет образовања. Ево неколико начина на које наставници могу да сарађују са родитељима и заједницом:

Редовна комуникација: Редовна комуникација са родитељима путем е-поште, телефона, састанака или дигиталних платформи за учење омогућава наставницима да деле информације о напретку ученика, изазовима са којима се суочавају и активностима у учионици.

Родитељски састанци и радионице: Организовање редовних родитељских састанака, семинара и радионица пружа прилику родитељима да боље разумеју стратегије подучавања и подрже учење своје деце код куће.

Дељење ресурса и савета за родитеље: Пружање ресурса, савета и смерница родитељима о начинима подршке учењу код куће може ојачати сарадњу између школе и куће.

Укључивање родитеља у образовни процес: Позивање родитеља да допринесу образовном процесу кроз волонтирање у учионици, организовање излета или дељење вештина и знања може побољшати родитељски ангажман и осећај заједничке одговорности за образовање детета.

Праћење напретка ученика и постизање циљева: Праћење и дељење напретка ученика са родитељима омогућава заједничко разумевање ученичких потреба и усмерава напоре да сваки ученик оствари свој пуни потенцијал.

Партнерство са локалном заједницом: Успостављање партнерства са локалним организацијама, предузећима и другим институцијама може пружити студентима прилику да стекну практичне вештине, менторство и практично искуство.

Укључивање заједнице у активности учења: Организовање догађаја, јавних наступа, изложби или акција у којима заједница може да учествује може изградити везе између школе и заједнице и дати ученицима прилику да своје учење примене у стварним ситуацијама.

Кроз ове стратегије, наставници могу да створе отворену и подржавајућу културу сарадње са родитељима и заједницом, што је кључно за постизање успеха ученика и побољшање укупног образовног искуства.

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *