УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Утицај родитеља на образовна постигнућа ученика

Родитељи имају значајан утицај на образовна постигнућа ученика. Њихова подршка, охрабрење и ангажовање у образовном процесу могу бити кључни фактори за успех ученика. Родитељи могу помоћи ученицима да развију навике учења, да се организују и да се фокусирају на своје образовне циљеве. Такође, родитељи могу бити укључени у школске активности и пратити напредак свог детета, што може помоћи у откривању проблема и пружању додатне подршке.

Међутим, негативан утицај родитеља такође може бити присутан. Родитељи који су презаштитни или превише захтевни могу изазвати стрес код ученика и смањити њихову мотивацију за учење. Такође, родитељи који не показују интересовање за образовање свог детета или не пружају адекватну подршку могу довести до лоших образовних резултата.

Да резимирамо, родитељи имају значајан утицај на образовна постигнућа ученика, али је важно да тај утицај буде позитиван и подржавајући. Родитељи треба да буду ангажовани у образовном процесу свог детета, да пружају подршку и охрабрење, али и да буду свесни својих захтева и да не изазивају стрес код ученика.

Пише: Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *