УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Дигитално насиље међу младима

Дигитално насиље међу младима (cyberbullying – сајбер малтретирање) је све учесталији проблем у данашњем друштву. Оно укључује свесно или намерно кориштење електронских комуникацијских технологија (нпр. мобилних телефона, рачунара, друштвених мрежа, итд.) како би се неко увредио или некоме наштетило. Сајбер малтретирање може укључивати ​​ширење лажних гласина, претњи, исмејавања, презира, вређања, сексуалног узнемиравања и других облика електронског малтретирања.

Постоји неколико разлога зашто се дигитално насиље код младих догађа. Неке студије указују на то да млади међу собом комуницирају агресивније путем интернета и друштвених медија него у личном контакту јер се осећају анонимније и сматрају да имају више времена да се припреме за увреде или увредљиве коментаре.

Такође, деца и адолесценти могу бити изазвани да почине дигитално насиље јер их охрабрују вршњаци или јер желе наштетити некоме ко им је задао неку непријатност у стварном животу.

Последице сајбер насиља су озбиљне и дуготрајне. Деца која су изложена дигиталном насиљу могу искусити емоционалне и психолошке проблеме, развити депресију, анксиозност, а у неким случајевима и самоубиствене мисли. Поред тога, сајбер малтретирање може утицати на академске особине, социјалне везе и целокупну добробит младе особе.

Да би се спречило дигитално насиље, потребно је предузети низ мера. Пре свега, важно је едуковати младе људе о његовој штетности и о томе како се заштити од њега. Исто тако, требало би промовисати сигурно и одговорно кориштење дигиталне технологије, изражавање поштовања према другима и позитивне вредности.

Родитељи и наставници такође могу помоћи у спречавању овог вида насиља тако што када препознају знакове требају реаговати на прави начин. То укључује кориштење различитих алата и технологија за праћење и спречавање насиља, охрабривање отвореног и искреног разговора с децом и подстицање позитивне климе, како у кућним условима тако и у школском окружењу.

Да закључимо, дигитално насиље међу младима је озбиљан проблем који се не сме игнорисати. Едукација, превенција и брза реакција кључни су у борби против дигиталног насиља које је у великом експанзији, и осигуравање сигурног и здравог окружења за све младе људе.

Пише: Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *