УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ КУЛТУРА

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату (22.април 1945.године)

Старо сајмиште
Фото: Википедија

Сваке године у Србији обележава се 22.април, дан посвећен сећању на Србе, Јевреје и Роме, страдале у масовним злочинима током Другог светског рата у нацистичкој творевини Независној држави Хрватској и окупираној Југославији. Тај датум је изабран у знак сећања на догађај који се одиграо пре тачно 78 година, у ноћи између 21. и 22. априла 1945.године, када су две групе, које су чиниле више од 1 000 затвореника, покушале пробој из усташког концентрационог логора Јасеновац, тачније из логора Доња Градина и Кожаре, у НДХ, а од којих се спасило само стотинак људи.

Средином априла 1945. године усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидаицју затвореника. Око 600 од укупно 1 073 још живих логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело њих 91. Преосталих 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју убијено је и спаљено заједно са логорским објектима. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша 11 је преживело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.

Према проценама, које је на основу првих ексхумација извршила државна комисија Фeдеративне Народне Републике Југославије, у јасеновачким логорима је нестало 700 000 Срба, 80 000 Рома, 32 000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности. Према хрватским изворима до сада се знају имена 83 145 жртава, од тога 47 627 Срба, 16 173 Рома, 13 116 Јевреја, 4 255 Хрвата и 1 128 Бошњака, а међу страдалима било је више од 20 000 деце. Број жртава је увек био предмет политичких расправа и сукоба, а НДХ је у једном надмашила нацисте – била је једина држава која је имала посебне логоре за децу.

Пошта жртвама одаје се широм Србије, а представници Владе Србије и Војске Србије, као и преживели заточеници логора и чланови удружења породица пострадалих полажу венце код споменика Жртвама геноцида у Другом светском рату, на Новом Београду, у оквиру некадашњег нацистичког логора Старо сајмиште. 

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: