УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Искључивање УСБ портова на рачунару у оперативном систему Виндовс 10

Фото: УНСПАНЕЛ

Зашто је потребно искључити УСБ портове на рачунару?

Ако знамо да већина прикључака на рачунару управо користе ове портове треба бити обазрив са искључивањем.

Главни разлог искључивања је употреба УСБ флеш меморије, које су морамо рећи веома погодне за пренос информација са једног на други рачунар. Колико су добре са једне стране, са друге су веома опасне јер су управо оне означене као најчешћи кривци за пренос вируса.

Функција autorun, која је на старијим оперативним системима била активна и олакшавала посао корисницима јер је препознавала новоприкључене уређаје и нудила опције шта желите са урадите са њима. Међутим, та опција је управо и била главни кривац за то што је са таквим радом преузимала и вирусе и тако су се рачунари заражавали. Покушано је са разним апликацијама да се заустави ова могућност. Ипак најсигурније је када се искључе УСБ портови, јер тада не постоји ни најмања шанса да се вируси пренесу на лаптоп (рачунар).

Ради безбедности овде ће бити приказан начин искључивања УСБ портова на оперативном систему Виндовс 10.

Пре него почнемо са овим радом морамо се уверити да нам ови портови заиста нису потребни (нарочито на лаптопу), зато што њиховим искључивањем нећемо моћи да користимо никакве спољашње уређаје који су њима повезани (миш, тастатура, штампач, скенер).

Када смо сигурни да нам је ова опција потребна и неће нам сметати крећемо са поступком искључивања УСБ портова. То ћемо урадити тако што ћемо кликнути на поље Претрага, које се налази у доњем левом углу траке задатака. Отвориће нам се поље за уписивање и ту ћемо уписати regedit. Појавиће се апликација Registry Editor и ту треба кликнути на Otvori. Након тога отвориће се прозор у коме ћете редом одабирати HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ USBSTOR.

Придржавамо се тачно наведеног редоследа и на крају ће нам се отворити у десном прозору неколико ставки (требало би да их буде 8) од којих бирамо ону где пише start.

Дуплим кликом на њу отвориће се мали прозор где требамо променити хексадецималан број 3 са бројем 4. После ове измене требамо сачувати и рестартовати компјутер.

Да ли смо урадили оно што смо желели проверићемо тако што ћемо на рачунар прикључити неки од уређаја путем УСБ порта. Резултат би требао бити такав да га оперативни систем не би требао препознати, јер ако се то деси онда нисмо добро пратили поступак за искључивање.

И на самом крају да не заборавимо оно најважније, а то је како поново укључити УСБ портове када нам буду требали.

Процедура је следећа: морамо поновити цео поступак и на крају вратити хексадецимални број 4 на 3, како је и било на самом почетку, затим сачувати и рестартовати компјутер.

Након тога биће поново доступни УСБ портови за употребу.

Пише: Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: