УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Како да останете мирни у конфликтним ситуацијама?

Извор: oazaznanja

Уз ове технике више нико неће успети да вас избаци из такта

Расправе су саставни део живота и сасвим је нормално да се понекад нађемо у конфликтној ситуацији.

Пошто нико није у стању да контролише друге људе, морамо почети од себе и научити како да останемо мирни чак и онда када се то чини немогуће.

Иако нас чак и неки хормони једноставно терају да се препустимо ситуацији и наставимо да распирујемо свађу, добра вест је да постоје начини да се то спречи.

Ево и како:

Застаните и дишите

Удишући, допуштате да се ваш парасимпатички нервни систем смири. Стање мирноће и опуштености чини ваше размишљање рационалнијим.

Саслушајте друге

Комуникација нам помаже да избегнемо неспоразуме. Способност слушања других људи омогућава нам да избегнемо доношење исхитрених закључака и судова.

Стога, увек покушајте да разумете мишљење вашег саговорника, а у случају спорних ситуација, дајте све од себе да дођете до компромиса.

Будите искрени

Будите искрени према другој страни и реците јој шта вас мучи. Уколико укажете на ствари које вам сметају избећићете веће сукобе.

Смањите тон

Покушајте да у конфликтним ситуацијама не подижете тон, јер то другој страни делује као знак неразумевања и као јасна претња.

Сагледајте ситуацију из свих углова

Не заносите се превише, већ застаните и сагледајте ситуацију из друге перспективе. Можда схватите да и ви помало грешите.

Запамтите да је најбитније да останете мирни у оваквим ситуацијама, чак и када вас други наводе да наставите расправу, јер настављањем не штетите никоме другом осим себи.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *