УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Како задржати концентрацију ако радите од куће

Извор: pozitivna.info

Без обзира на то где радите, увек постоји могућност ометања и одвраћања пажње. У канцеларијском окружењу, разговори са колегама или надређенима могу пореметити фокус. Са друге стране, рад код куће може представљати изазов у смислу структуре и дисциплине. Узимајући у обзир да су многе компаније, након епидемије, увиделе предности рада од куће, велики број запослених и даље ради на овај начин. Ако је рад од куће привремен, или чак и ако сте искусан радник на даљину, постоји шанса да ће вам понекад бити тешко да останете фокусирани и продуктивни током ових неизвесних времена. Не брините. Ево неколико савета како да останете фокусирани на своје радне задатке.

Простор за рад
Важно је одвојити послован од приватног простора, па макар то било само симболично. Величина простора диктира начин на који можете да уредите своју кућну канцеларију, али увек постоје опције за које можете да се одлучите. Било би идеално да одвојите једну просторију у стану и опремите је свим неопходним стварима за неометан рад. Уколико је ваш животни простор мањи, имате прилику да испољите своју креативност. Мало места поред прозора, где може да стане радни сто и рачунар, послужиће сврси. Било би добро да се ваша кућна канцеларија не налази на фреквентном месту у стану, како вас активности осталих укућана не би ометале при раду.

Адекватна опрема
Квалитетан радни сто, удобна столица, мир и тишина, су основни предуслови за ефикасно обављање посла, али нису једине ствари које ће вам требати. Организован простор није битан само због свог изгледа, већ се ради и о функцији, удобности и ефикасности. Требало би да будете у могућности да лако обављате свој посао и брзо пронађете оно што вам је потребно. Стабилна интернет конекција и поуздан рачунар са периферијама ће вам сигурно помоћи у томе. Додатна опрема, попут скенера и штампача, може да значи велику уштеду времена. Обезбедите и пропратни материјал, као што су фасцикле, првокласни тонери за ласерске штампаче и опрему за писање.

Испланирајте свој дан
Размислите у које доба дана сте најпродуктивнији и најконцентрисанији, а затим одредите своје радно време у складу са тим. На овај начин, постављате границе којих ћете се придржавати. Важно је и да члановима породице и пријатељима дате на знање да, иако сте код куће, немате времена за неограничено дружење. Уместо тога, можете накратко да разговарате са њима током једне од пауза. Покушајте да се држите свог распореда тако што ћете заиста радити онолико сати колико сте одредили за одређени посао. Искористите предности рада од куће и правите онолико пауза колико вам је потребно како бисте се осећали добро.

Будите активни
Физичка активност је важна, чак и уколико се ради само о шетњи. Недостатак кретања није лош само за ваше тело, већ и за ум. Након дугих сати проведених у канцеларијској столици, могу се јавити болови и непријатност у различитим групама мишића. Концентрација и фокус почињу да опадају јер је мозгу неопходан одмор. Пола сата трчања или шетње, брз кућни тренинг или добро истезање не само да ће допринети вашој кондицији, већ омогућавају ментално освежење како бисте могли да задржите фокус током целог радног дана. Ваше мисли ће постати јасније, лакше ћете проналазити решења, осећаћете се боље и бити продуктивнији до краја радног дана.

Правилна исхрана
Без обзира колико желите да останете фокусирани на своју радну продуктивност, не заборавите да су квалитетан сан и правилна исхрана основе на којима почивају ваше физичке и менталне способности. Велика предност рада код куће је што можете сами да правите свеже и здраве оброке без ослањања на пекаре или брзу храну. Када правите свој дневни или недељни распоред, покушајте да оставите довољно времена за припрему свежих и квалитетних оброка за себе или целу породицу. Уколико немате инспирацију, постоји велики број интернет страница које садрже обиље рецепата и могу вам помоћи при састављању дневног менија.

Понекад ће се догодити да вас нешто омета у раду, и то је у реду, јер је неизбежно. Немојте бити престроги према себи. Остати фокусиран док радите од куће може бити изазов, али уз мало реструктурирања и мало упорности, можете постати продуктивнији и ефикаснији.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *