УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

Три права начина да направите паузу када радите од куће

Извор: City Magazine

Пандемија корона вируса је приморала многе од нас да радимо од куће. Интроверти су са одушевљењем прихватили овај нови режим рада, док они који мало више воле људски контакт умиру од досаде сваког дана испред компјутера у свом дому.

И једни и други врло лако могу да уђу у замку претераног ленствовања, али и претераног напрезања, посебно када нам редовно стижу видео позиви, мејлови на које морамо да одговоримо и нови задаци од шефа. Из тог разлога је веома важно да током радног времена пронађемо време за кратку паузу, али и да то радимо на прави начин.

1 Током паузе радите нешто потпуно другачије од вашег посла

Ако радите на компјутеру и онда на паузи, на пример, одете на Yоутубе, мале су шансе да ћете се квалитетно одморити и напунити батерије за остатак дана. Наша препорука је да искористите ове слободне тренутке да радите нешто сасвим другачије. То може бити излазак у кратку шетњу, одмарање на фотељи уз пријатну музику, а можда чак и обављање неког кућног посла, у случају да вас то релаксира.

2 Направите паузу пре подне, а не по подне

Већина нас има све мање енергије како се радни дан ближи крају. Због тога је прављење паузе у 3 по подне тотално бескорисно. Нити ћете се квалитетно одморити на овај начин, нити ћете скупити снаге за наставак рада. Ако пак, паузирате са радом око 11 сати, по повратку са паузе ћете бити као нови и спремни за све изазове који вас очекују до краја дана.

3 Не правите паузу у исто време сваки дан

Пауза служи да бисте мало предахнули од посла, а не да бисте избегавали да радите посао. То значи да када се осећате одморно и радите пуном паром, није неопходно да правите паузу у време када сте планирали, већ је можете одложити за касније, на пример, кад огладните. Можда ћете баш наредни дан осећати већи умор, па тада можете направити дужу паузу без гриже савести јер претходног дана нисте забушавали.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *