УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Ево зашто треба да читате деци од малих ногу

Читање подстиче креативност, радозналост и машту код мале деце.

ДОК су нека деца природно склона свакодневном читању, друга сматрају да је ова активност заморна или заморна. За ону децу која не воле да читају, потребно је пронаћи начине да им помогнете да бар донекле усвоје ову навику како би могли да наставе да развијају своје вештине и да боље разумеју значење речи. Деца која уживају у читању и чешће то практикују имају боље опште знање, шири речник и боље резултате на тестовима од оних који читају ништа осим онога што им је задато у школи.

1. Читање помаже у развоју дечјег мозга

Многа досадашња истраживања су показала да читање помаже развоју дечјег мозга. Виталне везе у мозгу се формирају веома рано и чине основу свих будућих интелектуалних способности. Једноставније речено, читање вашој деци у раном узрасту стимулише њихове мождане ћелије, јача их и стварају везе са другим можданим ћелијама. Читање ће помоћи вашем детету да боље слуша, чита и комуницира, али ће му такође усадити љубав према учењу.

2. Подстиче љубав према учењу која води до виших оцена

Када деца науче да читају у раном узрасту, имају веће опште знање, шири обим речника, течније читају, побољшавају се њихова пажња и концентрација. Поред јачих вокалних и писмених вештина, читање такође омогућава малој деци да разумеју више, боље уче и постану успешнији ученици. Све су то вештине које деци помажу да постигну бољи успех у школи.

3. Има користи за психичко здравље детета

Читање подстиче креативност, радозналост и машту код мале деце. Ово често доводи до играња улога како деца расту, што им помаже да развију вештине као што су емпатија, решавање проблема и разумевање других. Иако су ово значајне користи за децу, највећа психолошка корист је та што читање помаже у изградњи самопоуздања и независности од раног узраста.

4. Помаже у јачању самопоуздања

Читање у раном узрасту игра велику улогу у подизању самопоуздања, јер, као што смо раније поменули, постоји психолошки притисак када се учи читање у школи. Замислите само колико је тешко видети како друга деца брзо уче да читају док се боре. То може озбиљно утицати на њихову слику о себи и зато је читање важно. Читајући својој деци рано и помажући им да уче сопственим темпом у забавном окружењу, можете подстаћи љубав према читању и помоћи им да постану сигурни у то пре него што морају да ураде исто пред другима. Тако јачате њихово самопоуздање.

5. Помаже деци да боље пишу и комуницирају са другима

Када размишљамо о томе зашто је читање важно, прво помислимо на очигледне предности као што су проширење речника и знања, али оно што многи људи не схватају је да оно такође развија многе друге вештине код мале деце. Што пре дете научи да чита, имаће више прилика да се сусреће са писаном речју. Већа изложеност књигама доводи до бољег разумевања правописа и граматике, писања и комуникације са другима.

Извор: 6yka.com

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *