УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА УЧЕНИКЕ

Летња школа српског језика „Лето у завичају“ у Тршићу

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да у Научно-образовно културни центар „Вук Kараџић“ у Тршићу овог лета први пут организује Летњу школу српског језика и културе за ученике из дијаспоре „Лето у завичају“, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије .

Школа се реализује у три термина за време школског распуста, а кроз њу ће проћи 217 ученика из дијаспоре у пратњи 17 наставника.

Боравак у Тршићу завршава прва група ученика из Француске, Немачке, Италије, Швајцарске и Грчке, који су данас на завршној приредби показали шта су све научили током боравка у овом центру.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић навео је да је овaј образовни  центар Министарство основало у сврху изучавања српског језика, културе и традиције.

Овакви центри су значајни као подршка ученицима, који желе да додатно унапреде својa знања, интересовања и способности. По први пут угостили смо ученике из дијаспоре и тако ћемо и наставити, додао је он.

Важно је да они што боље упознају свој језик, културу и традицију, навео је Ружић и додао да је у плану и припрема школе „Зима у завичају“ због великог интересовања ученика из дијаспоре и њихових родитеља.

Први потпредседник Владе је истакао да је и у Стратегији развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године постављен као посебан циљ унапређен однос према српском језику и књижевности као основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори.

Боравак ученика у овом центру је бесплатан, а  програме овог центра у потпуности финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Програм школе осмислила је проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу.

Ученицима је у оквиру активности омогућено учење српског језика у контексту националне културе кроз говорне и игровне активности, уметност, културу, традицију, као и друге културне и спортске активности.

У оквиру школе организују се и посете манастиру Троноша и Бањи Kовиљачи.

За време боравка прве групе деце у центру су боравили и учесници радионице за ученике средњих школа Етнологија и антропологија, а Београдска филхармонија младих је одржала концерт за учеснике летње школе, наводи се у саопштењу.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: