УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Полагање мале матуре протекло регуларно и без пропуста

Фото: mpn.gov.rs

Завршни испит и увид у резултате на порталу Моја средња школа ове године по први пут су прошли без проблема, саопштила је данас Влада Републике Србије.

Након значајних унапређења у процесу спровођења мале матуре, на којима Влада Србије са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларијом за ИТ и еУправу ради претходних година, ове године је све протекло регуларно и без иједног пропуста.

Укупно је ове године на завршни испит изашло 64 358 ученика. Резултати завршног испита објављени су на порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs) и доступни су на увид родитељима од четвртка, 30. јуна, од 20 часова.

Од 20 часова 30. јуна до 18 часова 3. јула, 27 184 јединствених улогованих корисника погледало је резултате завршног испита преко портала Моја средња школа, наводи се у саопштењу.

На овом порталу, преко шифре ученика, 133 469 корисника је видело резултате. Укупан број поднетих приговора на резултате првостепеној комисији је 4 264, а до промена бодова дошло је у 1 337. Другостепеној комисији упућено је 669 приговора, а усвојено 109.

Дигитализоване тестове завршног испита, којих је било укупно 185 681, прегледало је укупно 4 128 наставника, а обуку за прегледање тестова прошло је укупно 12 858 наставника.

Први пут ове године ученицима је омогућена и припрема за завршни испит преко функције еВежбаоница на порталу Моја средња школа. еВежбаоница, коју је доступном учинио Завод за вредновање образовања и васпитања, пуштена је у функцију 10. јуна и до 30. јуна је урађено скоро 300.000 тестова, односно приближно шест милиона задатака.

И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност за неограничени број измена и допуна до 6. јула, а родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Поред тога, и упис у средње школе моћи ће да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала. Повезивањем са системом здравства први пут је омогућен и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.

Влада Србије је са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу до сада уложила више од 49 милиона динара у овај јединствен пројекат, који подразумева унапређење процеса реализације завршног испита и успостављање портала Моја средња школа, који грађанима омогућава низ електронских услуга за потпуни онлајн упис ученика у средњу школу.

Извор: mpn.gov.rs

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: