УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ

Унапређење и побољшање инклузивног учења у Србији

На учитељском факултету у Београду јуче је потписан документ којим ће се пружити једнака шанса деци са сметњама у развоју и деци из ромске заједнице да се укључе у предуниверзитетско образовање.

Као подршка процесу инклузије, Бранислав Ружић први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова, заједно су покренули пројекат под називом „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка“, наведено је на сајту ресорног министарства.

Он је најавио да поменути пројекат подразумева оснивање ресурсних центара, односно нових организационих јединица у образовном систему, чија је улога да окупе стручњаке различитих профила који ће пружати додатну подршку ученицима и њиховим родитељима.

„Образовне установе у Србији имају законску и професионалну обавезу да се прилагоде сваком појединачном детету, како би сваки ученик достигао свој максимални когнитивни, емоционални и социјални развој. Зато смо новом Стратегијом развоја образовања и васпитања до 2030. године пројектовали даљи правац развоја инклузивног образовања, а овим пројектом ћемо успоставити додатне механизме подршке који укључују различите професионалце, услуге, институције, приступе и начине рада“, нагласио је Министар.

Ружић је подсетио на то да су у претходном периоду донети закони који омогућавају да деца из осетљивих група имају једнак приступ образовању, те да свака образовна установа има тим који се бави инклузијом, односно укључивањем детета са сметњама у образовни систем.

Овим пројектом, вредним 4,7 милиона евра, пружиће се помоћ и подршка око 1 000 деце, кроз даљи развој законодавног оквира, едукацију просветних радника, побољшање квалитета учења, додатну подршку деци и наставницима у редовним школама кроз изградњу подстицајног окружења и набавку опреме за лакше учење.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *