УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ

У Врању се отвара Образовно-научни центар „Ћошка-Риста Стајић“

Одлуком Владе Републике Србије биће основан Образовно-научни центар „Ћошка-Риста Стајић“ у Врању.

Та установа ће, између осталог, деловати тако да ће повезивати образовање са привредом, као и националним и локалним властима и институцијама. У условима стално растућих потреба на тржишту, посебно када је реч о радној снази. Центар се профилише као место континурианог развоја талентованих ученика основних и средњих школа и факултета у области медицине, хемије, физике и математике, наводи сајт града Врања.

Центар изврсности је државни пројекат за који Град Врање обезбеђује идејно решење, урбанистички пројекат и локацијске услове, док је инвеститор Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

“Реч је о пројекту који је од велике важности за цео крај. На више од 8.000 м2 простираће се учионице са кабинетима, лабораторије, али и спа центар, ресторан, кафић и смештајни капацитети са близу 150 лежајева. Центар је осмишљен као самоодржив пројекат, тако да ће додатни садржаји имати пре свега комерцијалну компоненту да би се као такав финансирао и био одржив”, изјавио је градоначелник др Слободан Миленковић.

Центар је име добио по Ристи Стајићу, великом добротвору који је новчано помагао питомце Американског васпитног дома за српску ратну сирочад у Врању. Пре 1930. године он је јединој основној школи у Врању поклонио хектар земљишта у излетишту “Ћошка” за одмор и рекреацију ученика.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *