УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ

Објављени коначни резултати расподеле ученика по школама и профилима


Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да су коначни резултати расподеле ученика по средњим школама и образовним профилима објављени јуче на порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs), два дана раније него што је то предвиђено Календаром.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић пожелела је свим ученицима успешан упис у средње школе и даљи наставак школовања, и истакла да су Министарство просвете и Влада Србије омогућили додатне ресурсе и подршку за већу ефикасност и краће рокове за добијање информација o резултатима.

Ђукић Дејановић је нагласила да је ранија објава резултата расподеле ученика по образовним профилима остварена захваљујући унапређењу информационог система и процеса за реализацију завршног испита и уписа у средње школе.

Она је истакла да ће Влада Србије, Министарство просвете, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Факултет организационих наука наставити да унапређују процес завршног испита и упис у средњу школу како би се деци пружи максимална подршка током овако важног процеса за њихову будућност.

Министарка је предочила да је у првом кругу распоређено 59.091 ученика, при чему је у једну од прве три жеље распоређено 81,43 одсто ученика, што је добар резултат, јер су ученици и њихови родитељи или други законски заступници добро сагледали успех и остварене бодове на завршном испиту.

Ђукић Дејановић је указала на то да је по првом опредељењу распоређено 35.863 ученика, по другом 8.147 и трећем 4.163 ученика, додавши да су најтраженији образовни профили у подручја рада здравства и социјалне заштите у медицинским школама.

Од осталих школа, посебно висок индекс популарности је био за средње школе –  Гимназија Јован Јовановић Змај у Новом Саду, Средња туристичка школа на Новом Београду – хотелијерко-ресторатерски техничар, као и за Ваздухопловну академију – авио-техничар за ваздухоплов и мотор, прецизирала је министарка, напоменувши да је сваки ученик имао право да искаже 20 различитих опредељења за образовне профиле.

Према њеним речима, у четворогодишње образовне профиле уписано је укупно 48.966 ученика, од чега у гимназије 15.108, док је у трогодишње  образовне профиле уписано 10.125 ученика.

Она је навела да после првог уписног круга, 1.524 нераспоређена ученика има могућност да се у другом уписном кругу упише на преостала слободна места, при чему је у четворогодишњим профилима преостало 7.866 места, док је у трогодишњим тај број 3.783.

Упис у средње школе моћи и ове године да се обави потпуно електронским путем, и из иностраства, коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула, или одласком у средњу школу.

У уторак, 2. јула, ученици који нису распоређени у првом уписном кругу моћи ће преко портала Моја средња школа или непосредно у основној школи да предају листу опредељења, док ће 3. јула бити објављен распоред ученика по средњим школама и образовним профилима у другом уписном кругу.

Сви они ученици који из здравствених и објективних разлога нису полагали завршни испит у јунском року, моћи ће то да ураде 14, 15. и 16. августа.

Извор: Министарство просвете

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *