УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗА ДЕЦУ ЗА РОДИТЕЉЕ

Које изјаве родитеља највише штете детету?


Бити родитељ је најлепша, али и најодговорнија улога коју живот задаје. Нема сумње да се свако труди да буде најбољи могући родитељ свом детету, међутим, данас се живи веома брзо и стресно. Многи родитељи немају онолико слободног времена, колико би требало да имају како би се посветили васпитању детета и били увек ту за дете.

Стрес, мањак времена и свакодневни проблеми су веома фрустрирајући за родитеље, па се некада деси да родитељи своје фрустрације и незадовољства пројектују на дете.

Али без обзира колико родитељ био исфрустриран, исцрпљен и уморан од обавеза, постоје реченице које никада не би требало изговарати детету. У наставку видите неке од најштетнијих изјава родитеља.

Ја сам те створио, ја ћу и да те убијем – Ова изјава је недопустива! Ово само показује колико је родитељ исфрустриран и незадовољан самим собом. Родитељи који су у стању да ово изговоре свом детету, заиста треба да размисле о терапији, како би помогли и себи и свом детету.

Од тебе никада ништа неће бити – Ако ово говорите често свом детету, оно ће, шта год покушавало или радило у животу, дубоко у себи увек да чује ваш глас који га непрестано критикује и омаловажава. У сваки нови подхват ће полазити са мањком самопоуздања и увек ће сумњати у своје капацитете.

Исти си отац/мајка/баба (у негативном контексту) – Деца не бирају своје мајке, очеве, бабе и деде. Ви сте ти који бирате. Дакле, ви сте му изабрали породицу и наравно да ће ваше дете да подсећа на чланове своје најближе породице, немате право да за то кривите дете.

Погледај како је твој друг/рођак много бољи/паметнији/успешнији у школи од тебе – Дете не треба да се упоређује са другима. Свако дете је јединствено на свој начин и треба га усмеравати да се труди да буде што боља верзија себе. Упоређивање детета са другом децом код детета подстиче завист, неадекватност и многе друге негативне емоције.

Не смеш то да радиш, јер сам ја тако рекао – Након ове изјаве дете дете зна да нешто не сме да ради, али не зна разлог зашто то што жели да уради није добро. И када не видите, оно ће опет то урадити. Пробајте да детету објасните до краја зашто нешто сме, а нешто не сме, да би разумело.

Ваше дете није ваш трофеј, нити је ту да испуни сва ваша очекивања. Оно је ту да вам покаже љубав какву до тада нисте могли ни да замислите, једину праву и безусловну љубав. Мало више стрпљења и све ће временом доћи на своје. Не заборавите да личност вашег детета у великој мери зависи од вас.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *