УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

У Шумарицама одржан „Велики школски час“

Традиционални „Велики школски час“, посвећен цивилним жртвама ратног злочина, који су починиле немачке окупационе снаге 21. октобра 1941. године, одржан је данас у Крагујевцу, а венце на споменик у Шумарицама положили су бројни државни и градски званичници.

Након интонирања државне химне, венце крај Споменика стрељаним ђацима и професорима положили су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, изасланик председника Републике Милорад Вељовић, председница Уставног суда Снежана Марковић, ђаци Прве крагујевачке гимназије, градоначелник Крагујевца Никола Дашић и други.

Комеморацији су присуствовали и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, амбасадор Аустрије Кристијан Ебнер, амбасадор Пољске Рафал Перл и амбасадор БиХ Александар Врањеш, као и представници амбасада САД, Француске, Велике Британије, Словачке, Белорусије и Казахстана, наведено је на сајту Владе.

Пошту стрељаним цивилима одали су и представници градова пријатеља и побратима Крагујевца из Румуније, Пољске, Француске, Немачке и Републике Српске.

Глумачки ансамбл Књажевско-српског театра из Крагујевца је, у режији Марка Мисираче, извео поему Дарка Цвијетића „Шум Шумарице“, коју чини 20 монолога, исповести без почетка и краја, живих и мртвих, преживелих, жена, деце и немачких војника.

Двадесети монолог чине писма и поруке које су пред стрељање оставили ђаци и очеви, као и поруке из Књиге жалости у Музеју „21. октобар“.

Пре „Великог школског часа“, крај Споменика стрељаним ђацима и професорима одржан је молебан, који је служио епископ шумадијски Јован са свештеницима Шумадијске епархије Српске православне цркве.

У знак одмазде због акције покрета отпора, у којој је убијено 10 и рањено 26 војника немачког Вермахта, стрељано је 2.796 цивила из Крагујевца.

Међу стрељанима било је и 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије, који су из школских учионица одведени на стрељање у Шумарицама.

„Велики школски час“ одржава се од 1971. Године, уз поруку мира „Доста су свету једне Шумарице“.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *