УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ ОБРАЗОВАЊЕ

21. фебруар – Међународни дан матерњег језика

Извор: Влада Републике Србије

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије саопштило је да на Међународни дан матерњег језика жели да укаже на важност неговања матерњег језика, како већинског народа, тако и језика националних мањина.

Србија је, вођена идејом да посредством још једног међународноправног акта, посвећеног заштити и унапређењу мањинских језика, допринесе очувању мултикултурализма и вишејезичности у земљи, али и Европи, приступила 2006. године Европској повељи о регионалним или мањинским језицима Савета Европе.

Наша земља се ратификацијом те повеље обавезала на то да штити све мањинске језике који се традиционално користе на нашој територији, и то у образовању, медијима, управним и судским поступцима, економском, друштвеном и културном животу.

Свесна значаја образовања на матерњем језику у контексту очувања језика националних мањина, Србија обезбеђује, осим на српском језику, целокупно образовање на матерњем језику на још осам језика: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском.

Осим тога, још осам језика се изучава у оквиру наставног предмета Матерњи језик са елементима националне културе: буњевачки, влашки, македонски, немачки, ромски, словеначки, украјински и чешки језик.

Око 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свим нивоима образовања, а право на информисање на језику националне мањине остварује се путем штампаних и електронских медија.

На мањинским језицима се издају новине, часописи, публикације, зборници, а електронски медији емитују програме на језицима националних мањина.

У Србији је у службеној употреби, поред српског језика, још 12 језика националних мањина (албански, босански, бугарски, буњевачки, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки) на целој територији 42 јединице локалне самоуправе, осим тога влашки и ромски језик су у службеној употреби у појединим насељеним местима.

Генерална скупштина Унеска је 1999. године прогласила 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика, као сећање на студенте који су на тај дан 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен зa званични.

Унеско указује на то да је језичка разноликост све угроженија и да више од 40 одсто светског становништва нема приступ образовању на језику који говори или разуме.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *